Deputatul Cseke Attila informează asupra mai multor propuneri UDMR pentru legiferare, venite în sprijinul cetăţenilor şi a agenţilor economici. Dacă Uniunea maghiară reuşeşte să le şi impună, ar putea creşte în popularitate în faţa populaţiei. Iată-le: reducerea progresivă a impozitului pentru persoanele ce au în întreţinere alte persoane; TVA de doar 9% la utilităţi (apă, canal, termoficare, electricitate, gaze, deşeuri); deducerea impozitului şi pentru medici şi asistenţi, nu doar pentru informaticieni; scutirea prin lege a impozitului pe clădiri – monumente istorice; reducerea la jumătate a impozitelor şi pentru clădirile din zonele montane, nu doar pentru cele de pe litoral – aşa cum a propus Guvernul; extinderea programului de reabilitare termică a blocurilor prin acceptarea finanţării pentru refacerea sistemului de distribuţie, pe orizontală, în casa scării.
Impozit redus progresiv
„Cei cu venit lunar brut sub salariul mediu pe economie, 2.529 lei mediu brut pe lună, să aibă cote de reducere în funcţie de copii, soţie, părinţi, până la gradul II de familie, pe care îi au în întreţinere, având venituri sub 300 lei pe lună. Cei cu o persoană în întreţinere ar avea o reducere de 35% şi apoi, progresiv, pentru fiecare persoană avută în plus în întreţinere 45%, 55%, 65% şi 100% – pentru cinci sau mai multe persoane în întreţinere”, arată Cseke Attila.
Fost ministru al Sănătăţii, Cseke cere stoparea exodului cadrelor medicale, o măsură pe care o propune fiind deducerea impozitului la medici şi asistenţi medical, ca şi în cazul informaticienilor. „Dacă tot vrem să facem ceva pentru medici, atunci să nu mai plătească angajatul sanitar impozitul de 16%. Este metoda cea mai simplă”, opinează deputatul.
În privinţa clădirilor – monument istoric, acestea s-ar cere scutite de impozit, de către Guvern, consideră udemeristul: „Guvernul propune ca consiliile locale să poată dispune. Noi credem că trebuie să fie scutite obligatoriu. Dacă acest lucru se întâmplă, poţi lua măsuri suplimentare”.
UDMR doreşte ca şi agenţii economici din zonele montane, cu activitate anuală de minimum şase luni să beneficieze de reducerea impozitului la 50%, nu doar societăţile de pe litoral. „Dacă vreau să susţin turismul, îl susţin nu doar pe litoral, ci şi în zona montană. Spre exemplu, Valea Prahovei de ce nu ar putea beneficia de aceleaşi facilităţi?”, întreabă bihoreanul, evitând să dea exemple montane din secuime sau zone cu procent consistent de etnici maghiari.
„Revoluţie” pe casa scării
Cseke Attila spune că la nivel de minister, dar şi în Parlament a fost bine primită ideea extinderii programului de reabilitare termică a blocurilor, finanţat în principal de UE şi de Stat, în sensul refacerii sistemelor de distribuţie termică, la nivel de scară de bloc, printr-un sistem „pe verticală”. Cseke vorbeşte despre instalarea unui sistem de tubulaturi pe casa scării, fiecare apartament urmând a fi deservit separat. Deputatul vede mai multe avantaje prin acest sistem: facturi reduse; independenţa clienţilor din acelaşi bloc unii faţă de alţii, posibilitatea debranşării şi rebranşării simple pentru cei ce nu plătesc, fără ca bunii platnici să poată fi afectaţi; asigurarea optimă a apei calde şi căldurii pentru cei de la ultimele etaje, prin dezafectarea coloanei unice; eliminarea costurilor de întreţinere a sistemului de distribuţie din subsolul blocului şi, în plus, apariţia altor posibilităţi în folosirea subsolului. Cseke spune că propunerea a fost depusă în Camera Deputaţilor, sperându-se că va deveni eligibilă în cadrul programului de reabilitare a blocurilor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!