Fostul ministru al Dezvoltării, senatorul Cseke Attila, a precizat că în ultimul trimestru al anului trecut, Guvernul a adoptat 99 de hotărâri de guvern, prin care a acordat 31,3 miliarde de lei din Fondul de rezervă bugetară, care a fost creat de fapt pentru a acoperi cheltuieli urgente și imprevizibile, „nu pentru a restructura bugetul anual al țării, în mod nedemocratic și ocolind Parlamentul”. Cseke spune că în aceste condiții „fondul de rezervă bugetară a funcționat ca un al doilea buget, din umbră, al țării”.
„De la Revoluție, de 34 de ani, nu s-a întâmplat ca un Guvern să nu adopte o rectificare bugetară în a doua parte a anului. În 2022, prin rectificări bugetare, Guvernul a alocat 28,7 miliarde de lei cheltuieli bugetare în plus, în 2021 o sumă de 18,1 miliarde de lei, iar în 2020, Executivul a rectificat, în plus, cu 43,3 miliarde de lei cheltuielile bugetare”, a spus senatorul.
Consecințele sunt, spune Cseke: oprirea sau încetinirea programelor de investiții, falimentul antreprenorilor și migrarea forței de muncă. Sectorul de investiții și construcții au fost cele mai afectate de aceste măsuri, susține sursa citată. Senatorul UDMR consideră că guvernarea din Fondul de rezervă bugetară „nu respectă principiile democrației și lezează separarea puterilor în stat”.
„Rectificarea bugetară propusă de un Guvern trebuie trecută prin Parlament, în timp ce hotărârile de guvern privind acest fond ocolesc procesul democratic și conferă Guvernului o putere de legiuitor”.
Cseke Attila a subliniat că rectificarea bugetară ar fi prevenit această situație, ar fi acordat o șansă Guvernului să evalueze ce trebuie corectat, și să rectifice bugetul național, inclusiv printr-un control al Parlamentului, așa cum este democratic, și, astfel, ar fi contribuit la dezvoltarea țării și a economiei.
[eadvert]
Citiți principiile noastre de moderare aici!