În aceste conditii, Ocolul Silvic Tinca va trebui sa-si trimita un reprezentant la a a treia înfatisare, altfel cauza urmând a fi transata în lipsa pârâtului.
Pentru oprirea taierilor
Preotul romano-catolic Mihai Mârt a precizat ca pe raza Ocolului Silvic Tinca exista 283 hectare de padure, suprafata validata, ce urmeaza sa intre în posesia Episcopiei. „În urma cu câtiva ani am cazut de acord cu Directia Silvica sa facem schimb de suprafete si ni s-a dat padure pe raza Ocolului Silvic Oradea. Însa în 2004 am cerut sa se anuleze schimbul si sa primim pe raza Primariei Tinca.
Terenul respectiv a fost validat si de catre Prefectura si urmeaza a fi validat si de comisia judeteana, pentru a fi pusi în posesie”, afirma preotul. Acesta spune însa ca în tot acest timp Directia Silvica Oradea a continuat sa taie lemn din padurea Lunca Gurbeghi, desi stia ca urma sa fie retrocedata.
„Când am vazut ca tot taie am facut o cerere catre Directia Silvica, în data de 16 ianuarie 2006, pentru a opri defrisarile. Însa pe 25 ianuarie, Directia Silvica a autorizat taieri pe acea suprafata. Cum am aflat, am si facut o plângere catre Inspectoratul Silvic, pe 15 martie, pentru ca o zi dupa, Romsilva sa-si organizeze licitarea a 70 de metri cubi din lemnul taiat”, a spus preotul Mihai Mârt.
„Igienizare” cu profit
Reprezentantul Episcopiei Romano-Catolice a apreciat ca pâna acum Directia Silvica a taiat 380 metri cubi de lemn de pe 40 de hectare. „Daca ar fi taiat de pe o suprafata mai mare, poate ca nu se vedea chiar asa. Dar sa taie asa de mult de pe 40 de hectare nu ni se pare normal. Mai ales ca desi ei au spus ca taie pentru igienizarea padurii, când am ajuns acolo am vazut ca au fost doborâti arbori din rezervatia de samânta, stejari de 105-110 ani. În urma inventarului facut de noi a rezultat ca Romsilva a taiat 10 metri cubi pe hectar din lemnul cel mai frumos. Eu stiu ca la lucrarile de igienizare se taie lemnul putred”, a relatat sursa citata.
Totodata, Episcopia intentioneaza ca o data ce intra în posesia padurii sa mai intenteze un proces Romsilva, pentru a o despagubi pentru masa de lemn taiata din padurea de la Lunca, evaluata cam la 2,5 miliarde de lei vechi.
Si de la greco-catolici
În aceeasi situatie se afla si Episcopia Greco-Catolica din Oradea. Potrivit purtatorului de cuvânt, Florin Jula, în curând vor intenta si ei un proces Directiei Silvice pentru taieri excesive în zona Pietroasa – Stâna de Vale.
„Ni s-a spus ca oricum primim profitul de pe urma valorificarii lemnului de pe suprafata noastra de padure, dar pe noi ne intereseaza sa oprim taierile”, a precizat reprezentantul Episcopiei Greco-Catolice.
Georgiana Anghel
Trimite articolul
XCand eram copil stiam si stiaau toti oamenii de pe Valea Iadului pana la Stana de Vale ca padurile si staiunea erau proprietatea Episcopiei (DERU).Oare s-a uitat acest lucru si de catre oamenii batrani ? Uitam cam multe.De la Deru (Domeniul Episcopiei Romane Unite) mancau paine buna si cinstita multi bihoreni si acum Directia Silvica Bihor distruge padurile , dece ?