Centrul de Resurse Juridice (CRJ) a vizitat, pe 31 octombrie, Centrul de plasament din Oradea, în care mai mulţi adolescenţi au acuzat abuzuri fizice, verbale şi emoţionale din partea angajaţilor, dar şi a altor tineri din instituţie.
În Centrul de Plasament au intrat managerul programului „Pledoarie pentru Demnitate” – Georgiana Pascu, un psiholog şi Rozalia Biro, preşedinta Comisiei pentru drepturile omului, culte şi minorităţi din Senatul României.
Aceasta, după ce CRJ a depus o sesizare la Comisia din Senat, referitoare la cazul din Oradea, şi după ce experţilor CRJ le-a fost refuzat accesul în centru, pe 30 octombrie, fiind ignorat astfel protocolul dintre fundaţie şi Ministerul Muncii, care permite CRJ monitorizarea respectării drepturilor omului şi accesul la justiţie al persoanelor închise în astfel de instituţii.
Constatări, după vizită
Adolescenţii care au vorbit cu monitorii CRJ acuză abuzuri fizice – bătăi şi chiar agresiuni sexuale – din partea altor adolescenţi din centru. Toate acestea se petrec în contextul neglijenţei şi lipsei de pregătire a personalului angajat. Mai mult, în centru nu sunt suficienţi angajaţi care să asigure supravegherea şi reabilitarea optime tuturor adolescenţilor, în orice moment.
În centru sunt cazaţi, la un loc, adolescenţi cu diferite vulnerabilităţi, care necesită atenţie şi terapii diferite: adolescenţi cu dizabilităţi – mai exact, cu tulburări din spectrul autist şi dizabilităţi intelectuale, adolescenţi cu tulburări de comportament, adolescenţi cu măsură de supraveghere specializată, adolescenţi aflaţi în plasament în regim de urgenţă. Nu e de mirare, astfel, că un tânăr cu tulburări de spectru autist a acuzat că a fost supus la agresiuni fizice şi sexuale de către un coleg mai mare, fiind nesupravegheaţi de educatori.
Încuiaţi în dormitoare
Adolescenţii sunt privaţi de libertate în mod abuziv: camerele în care locuiesc sunt încuiate noaptea. Astfel, adolescenţii nu pot ieşi nici măcar la toalete şi îşi fac nevoile noaptea în găleţi care sunt golite dimineaţa. Noaptea niciun educator nu supraveghează ce se întâmplă în camere, creându-se astfel condiţiile în care au loc bătăile şi violurile între tineri.
Condiţii de viaţă improprii: adolescenţii dorm în încăperi mici şi aglomerate, cu câte cinci-şase paturi lipite între ele, camerele sunt insalubre, nu există dulapuri în camere, hainele erau ţinute pe jos sau aruncate pe paturi.
Zona aferentă toaletelor este lipsită de orice formă de intimitate: nu există cabine de duş delimitate, ci doar două ţevi din care curge apa, aflate alături de WC, într-un spaţiu deschis.
Adolescenţilor le sunt încălcate drepturi fundamentale: nu au acces la telefon şi nu pot face petiţii, în care să sesizeze eventuale abuzuri, deşi serviciul «Telefonul copilului» are sediul exact în acest centru de plasament. Tinerii de aici nici nu ştiu de existenţa unui număr la care pot apela pentru a sesiza eventuale abuzuri. Adolescenţii au povestit că nu ştiu unde şi cui să sesizeze abuzurile.
Bătăile şi violurile la care sunt supuşi unii dintre aceşti adolescenţi au fost sesizate în luna mai de către psihologul centrului, care a sesizat DGASPC. Corpul de control al DGASCP, format din asistenţi sociali şi psihologi, a discutat cu adolescenţii, care au relatat în scris cum sunt bătuţi şi jigniţi de angajaţi, sau chiar violaţi de adolescenţii mai mari.
Raportul a ajuns pe masa directorului DGASPC, care a dispus o nouă anchetă a unei comisii formată doar din jurişti. Constatarea comisiei: abuzurile nu există, iar sesizările sunt neîntemeiate. Acesta este şi motivul pentru care DGASPC nu a informat despre această situaţie preşedintele CJ, care, potrivit Legii 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, este reprezentantul legal al acestor tineri.
Sesizare penală
Mai mult, articolul 96 din aceeaşi lege, prevede că „în cazul în care abuzul sau neglijarea a fost săvârşită de către persoane care, în baza unui raport juridic de muncă sau de altă natură, asigurau protecţia, creşterea, îngrijirea sau educaţia copilului, angajatorii au obligaţia să sesizeze organele de urmărire penala şi să dispună îndepărtarea persoanei respective de copiii aflaţi în grija sa”.
În urma vizitei, experţii CRJ s-au întâlnit cu preşedintele CJ Bihor, Cornel Popa. Echipa CJ le-a pus la dispoziţie monitorilor CRJ copii după toate mărturiile scrise ale tinerilor, date în faţa asistenţilor sociali, în luna mai. CRJ va trimite aceste declaraţii Parchetului, instituţie la care CRJ a trimis o plângere penală încă de săptămâna trecută.
Preşedintele CJ Bihor a mai solicitat ca doi adolescenţi din instituţie să fie eliberaţi din secţia de psihiatrie a unui spital unde fuseseră internaţi pentru consum de alcool şi unde li se prelungise şederea în mod abuziv, fără acordul preşedintelui CJ. Monitorilor CRJ, cei doi adolescenţi le-au declarat că, după ce au băut alcool, au fost duşi la o secţie de poliţie, încătuşaţi şi chiar loviţi.
Până la vizita experţilor CRJ, fundaţia arată că niciun reprezentant al DGASPC Bihor nu se interesase de situaţia sau starea de sănătate a acestora.
În urma vizitei, CRJ va întocmi un raport, pe care îl va pune la dispoziţia tuturor instituţiilor sesizate, de la Consiliul Judeţean Bihor, până la Ministerul Muncii.
Citiți principiile noastre de moderare aici!