Acolo unde, în 2008 anunţa investiţii de 50 milioane de euro într-un parc logistic care urma să se dezvolte pe o suprafaţă de 697.229 metri pătraţi. În 2007, dezvoltatorul avea planuri mari pentru România: să construiască un milion de metri pătraţi de hale industriale. Aşa cum susţin reprezentanţii CTP Invest Bucureşti, în actul prin care au cerut rezilierea contractului de concesionare a terenului din Mădăras, criza economică şi lipsa investitorilor le-au stricat planurile şi socotelile. CTP Invest Bucureşti a renunţat la investiţia din Mădăras după ce „din 2008 şi până în octombrie 2012 au plătit aproximativ 21.000 euro/ an pentru concesiune”, spune Dan Tiurbe, primarul de Mădăras.
Dezvoltatorul anunţa la intrarea pe piaţa din România că banii necesari pentru dezvoltarea proiectelor realizate de CTP Invest România nu provin din finanţări de pe piaţa bancară, ci din surse proprii, venituri din chirii sau o posibilă listare la bursă a companiei-mamă, deci investiţiile nu erau condiţionate de credite.
CTP este un dezvoltator şi un investitor internaţional cu sediul central în Olanda. Grupul de companii de care dispune este format din CTP Invest, un specialist în dezvoltarea şi managementul proprietăţilor, CTP Products, divizia de manufactură şi din fondul de investiţii CTP Property. „Invest înseamnă concepte şi nu doar clădiri”, au ţinut să precizeze reprezentanţii firmei. Developer lider în oraşele din teritoriu, CTP Invest este cunoscut pentru reţeaua integrată CTPark Network, complexul de birouri Spielberk Office Centre din Brno şi proiectele Axis Office Park din Ostrava şi Modrice, dacă ar fi să ne raportăm doar la garanţiile pe care le prezenta investitorul în plan internaţional.
„CTP Invest a înregistrat o cotă de 53% din piaţa dezvoltărilor de proprietăţi semi-industriale în 2006, aproape 80% din cota de piaţă din toate proprietăţile industriale din afara oraşului Praga în 2006, iar totalul investiţiilor din Republica Ceha depăşea un miliard de euro”, spunea consulul onorific al Slovaciei în România la Salonta, Miroslav Jabloncsik, despre firma cu care s-a aflat în discuţii despre investiţiile din Bihor. În 2008, Primăria Mădăras a organizat o licitaţie pentru concesionarea terenului, pe care CTP Invest a câştigat-o. Proiectul parcului industrial de la Mădăras urma să se realizeze în mai multe etape pe o perioadă de şase ani. CTP Invest afirma atunci că „avem dreptul să achiziţionăm terenul după ce vom realiza investiţia sau pe măsură ce vom construi proiectul. Vom construi, în mai multe etape, circa 250.000 de metri pătraţi de spaţii logistice şi pentru activităţi de producţie”, susţinea Cătălin Hanu, business development pentru România al companiei CTP Invest. Lucrările de construcţie urmau să înceapă la câteva luni după câştigarea licitaţiei. „Amplasamentul pe care şi-l doreau cei de la CTP Invest era ideal la Mădăras. Ei urmăreau amplasamente care să nu fie la o distanţă mai mare de 30 de kilometri de aeroport, eram şi în vestul ţării şi probabil eram chiar cei mai tentanţi pentru ei: era şi o suprafaţă mare pe care ei se puteau dezvolta”, spune primarul Dan Tiurbe. Relaţiile cu Primăria şi Consiliul Local Mădăras au rămas dintre cele mai cordiale.
„Primăria Mădăras a organizat o licitaţie pentru concesionarea terenului, pe care CTP Invest a câştigat-o. Avem dreptul să achiziţionăm terenul după ce vom realiza investiţia sau pe măsură ce vom construi proiectul. Vom construi, în mai multe etape, circa 250.000 de metri pătraţi de spaţii logistice şi pentru activităţi de producţie”, a declarat, joi, Cătălin Hanu, business development pentru România al companiei CTP Invest. Lucrările de construcţie sunt estimate să înceapă anul viitor, iar întreg proiectul va fi finalizat într-o perioadă de şase ani. Compania este prezentă pe piaţa românească din 2006 şi atunci şi-a anunţat intenţia de a introduce un concept denumit CTPark, destinat în special firmelor mici şi mijlocii, care presupune alocarea de spaţii logistice începând cu 1.150 metri pătraţi şi hale de depozitare de minim 3.000 metri pătraţi.
Dezvoltatorul are un portofoliu de peste un milion de metri pătraţi de proprietăţi şi peste 6,5 milioane de metri pătraţi de teren concesionat. CTP Invest avea în 2006 în Cehia o cotă de 53% din piaţa dezvoltărilor de proprietăţi semi-industriale şi aproape 80% din cota de piaţă din toate proprietăţile industriale din afara oraşului Praga. Totalul investiţiilor din Republica Cehă depăşeşte un miliard de euro. CTP Invest deţine, de asemenea, proprietăţi în Germania, Franţa şi Austria. CTP Invest a încercat să obţină şi în Oradea o mare suprafaţă de teren, pe amplasamentul fostului tancodrom, dezafectat. Atunci, Consiliul Local a devenit proprietar al celor 140 de hectare, dar hotărârea a fost declarată nelegală de Prefectură, întrucât terenurile administrate de Armată îşi puteau schimba statutul doar printr-o Hotărâre de Guvern.
Construcţie în sit
Mădăras. De-a lungul timpului, investitorul a dat semnale că ar avea probleme legate de mediu în ceea ce priveşte demararea construcţiei. Directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului, Sana Mercea, spune însă că ultima dată CTP Invest a solicitat un aviz de mediu din partea instituţiei pe care l-a şi primit în 2011. „Avizul de mediu era necesar pentru Planul Urbanistic Zonal pentru introducerea terenului în intravilan şi amenajarea unui teren de 697.22p metri pătraţi în vederea ocupării zonei luate în studiu cu construcţii şi anexe cu destinaţia parc industrial. Prin PUZ se schimba destinaţia din păşune comunală în extravilan, în teren intravilan cu destinaţia de construire infrastructură edilitară, acces, amenajare teren şi realizare de construcţii cu profil specific de parc industrial. Realizarea unui Complex CTP Logistic în Mădăras presupunea realizarea de hale modulare pentru depozite, zone de producţie, birouri, spaţii administrative, precum şi organizarea de spaţii de parcare, accese zone verzi, dotări edilitare. PUZ propus are ca scop asigurarea unui spaţiu personalizat integrat în cadrul natural al zonei, urmărind caracteristicile peisajului. Aceste obiective urmau să se realizeze prin asigurarea suprafeţelor de spaţiu verde şi zone de recreere conforme cu cerinţele legislative. Siturile Natura 2000 Cefa şi Pescăria Cefa- Pădurea Rădvani vor rămâne parte integrantă a peisajului, fără a fi afectată integritatea acestora, echiparea edilitară urmând a fi realizată fără intervenţii majore asupra acestei zone. Aceasta spuneam noi în 2011. Nu au fost cerinţe de natură să-i sperie pe investitori, ceva ce nu putea fi realizat. Noi am acordat avizul de mediu, cu recomandări, fiindcă o parte din construcţie urma să se realizeze în Situl Natura 2000. Pentru a realiza construcţia însă ei trebuiau să solicite acordul de mediu, ceea ce nu s-a întâmplat”, spune directorul APM Bihor, Sanda Mercea. Prezent la dezbaterea publică organizată pentru realizarea investiţiei din Mădăras, consilierul APM, şeful Serviciului Avize, Acorduri Autorizaţii, Nelu Nistor spune că nu au fost invocate cu acel prilej nici un fel de probleme care ar sta în calea investiţiei. Acelaşi lucru îl susţine şi Adela Tuduce, reprezentanta serviciului Calitatea Factorilor de Mediu care spune că avizul de mediu a fost dat cu condiţii referitoare la protecţia apelor, a aerului, solului, protecţia împotriva zgomotelor şi vibraţiilor şi a biodiversităţii. „Nu am recomandat măsuri speciale pentru protecţia populaţiei, implemantarea planului urmând să aducă efecte benefice pentru mediul social şi pentru sănătatea poplaţiei”, se arată în avizul de mediu eliberat în 2011.
CTP monitorizează Mădărasul
Primarul Dan Tiurbe spune că a fost mandatat de Consiliul Local să caute alternative pentru ocuparea terenului unde urma să se dezvolte investiţia CTP. „În acest moment, noi nu ne putem permite să introducem utilităţi în zonă. Doar pentru staţia de curent am avea nevoie de aproximativ 2 milioane de euro. La aceasta se adaugă drumurile, gazul, canalizarea, staţia de epurare. Din discuţiile pe care le-a avut cu reprezentanţii CTP Invest, am înţeles că atât timp cât noi nu găsim pe cineva care să vină să investească acolo, ei rămân interesaţi şi ar putea solicita reluarea procedurilor de concesionare. Ne-au spus că ne vor monitoriza, în continuare, pentru momentul în care vor dori să facă o investiţie. Din punctul nostru de vedere, despărţirea a fost una amiabilă, au plătit peste 80.000 de euro pentru concesiune, noi regretăm că a dispărut o sursă importantă pentru buget. La aceste sume se adăugau impozite pe construcţii, impozitele pe salarii. Mizăm ca şi ei pe vremuri mai bune şi pe investitori”, a spus primarul, Dan Tiurbe.
Citiți principiile noastre de moderare aici!