Dacă anul trecut, în această perioadă, mulţi bihoreni nu ştiau cum o să treacă iarna, cum se vor încălzi, anul acesta sunt destule lemne pentru foc. Cel puţin aşa a reieşit din rapoartele de activitate prezentate de şefa Gărzii Forestiere, Maria Antal, şi directorul Direcţiei Silvice Bihor, Adrian Jurcău.
Depăşira crizei lemnului de foc a fost confirmată şi de prefectul Ioan Mihaiu. „ Anul trecut pe vremea aceasta aveam foarte multe reclamaţii de la UAT-uri din diverse zone ale judeţului cum că nu au de unde să cumpere lemn de foc. În acest sens, anul acesta, încă din primăvară, am avut acţiuni şi deplasări în teren în diferite UAT-uri. Şi cel puţin din două puncte de vedere, în ceea ce priveşte verificarea UAT-urilor şi acţiunile din timp pentru a preveni criza lemnului de foc în acest an, şi pe de altă parte, existenţa unor mari cantităţi de lemn din doborâturi, a făcut ca în momentul de faţă la Prefectură să nu fie înregistrată nicio reclamaţie referitoare la o lipsă a lemnului de foc într-o anumită localitate din Bihor”, a punctat prefectul.
Doborâturi
Volumul doborâturilor înregistrate în urma fenomenelor extreme care au avut loc în luna septembrie 2017 se cifrează la circa 700.000 metri cubi în judeţul Bihor. Direcţia Silvică Bihor exploatează 40% din această masă lemnoasă. Din cei 438.000 metri cubi s-au exploatat până în prezent 220.000 metri cubi.
Diferenţa care mai este în pădure de 218.000 metri cubi este pusă în valoare. 113.000 mc sunt contractaţi şi în curs de exploatare.
„60.000 mc îi vom fi oferiţi spre vânzare în cadrul licitaţiei care va avea loc pe data de 12 decembrie. Restul de 35.000 mc i-au pus în ultima perioadă în valoare şi sunt în curs de constituire a partizilor”, s-a arătat în raportul prezentat de şeful Direcţiei Silvice Bihor.
Conform acestuia exploatarea s-a realizat în timp util fără a se fi ajuns la depercierea materialului lemnos.
Citiți principiile noastre de moderare aici!