La începutul acestei săptămâni la iniţiativa mai multor crescători de bovine, Direcţia pentru Agricultură Bihor a găzduit o întâlnire în care fermierii au ţinut să-şi exprime nemulţumirea faţă de posibilităţile de valorificare a laptelui, dar mai ales de grija zilei de mâine în ceea ce priveşte continuarea activităţii de creştere a vacilor.
La întâlnire au participat crescători de vaci din mai multe zone ale judeţului Bihor, membri ai Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor de Animale condusă de domnul Viorel Porumb, reprezentanţi ai Cooperativei Agricole de Producţie Agroprod Crişana condusă de Florin Ciurdariu, precum şi alţi reprezentanţi ai unor asociaţii comunale ale crescătorilor de animale.
Îngrijoraţi
Din discuţii a reieşit îngrijorarea pe care aceşti fermieri o au începând cu data de 1 aprilie 2015 când vor înceta contractele de livrare a laptelui către unul dintre principalii procesatori din zonă şi asta datorită notificărilor pe care fermierii deja le-au primit şi prin care sunt înştiinţaţi că începând cu această dată, procesatorul nu le va mai prelungi contractele existente.
Au fost dezbătute şi alte aspecte care-i nemulţumesc pe fermieri ca şi probleme generale, însă propunerea venită din partea directorului executiv al Direcţiei pentru Agricultură Bihor, Nicolae Hodişan s-a referit la necesitatea constituirii unui grup de producători la nivel judeţean care să reprezinte un partener de dialog cu potenţialii parteneri (procesatori), grup de producători care poate reprezenta şi un partener fezabil în relaţia cu finanţatorii (bănci) dar şi pentru accesarea de fonduri europene prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală.
După întâlnire, directorul Da Bihor a contactat mai mulţi procesatori în special pe cei din judeţ pentru a facilita o discuţie privind achiziţia laptelui după 1 aprilie 2015. „Din păcate, potenţialul de desfacere al acestor procesatori este unul limitat datorită lipsei pieţei de desfacere, deşi deţin capacităţi de procesare care să acopere producţia din judeţ. Am discutat şi cu reprezentantul procesatorului cu care aceştia au colaborat în ultima perioadă, însă acesta nu a dorit să participe la o noua întâlnire cu crescătorii de vaci, motivând că aceştia cunosc condiţiile solicitate şi că nu va încheia contracte cu cei care au fost deja notificaţi.
Totuşi, am reuşit sensibilizarea unui procesator din judeţul Braşov care s-a arătat dispus să discute cu fermierii bihoreni pentru a găsi o forma de colaborare reciproc avantajoasă. Astfel că, vineri 6 martie 2015, va avea loc această întâlnire la sediul Direcţiei pentru Agricultură Bihor în prezenţa reprezentanţilor formelor asociative ale crescătorilor de animale şi un reprezentant al firmei braşovene”, a precizat Nicolae Hodişan.
Citiți principiile noastre de moderare aici!