Criză alarmantă de sânge la Centrul de Transfuzie Sanguină din Oradea. Stocurile de sânge sunt insuficiente, motiv pentru care Centrul de Transfuzie Sanguină Oradea lansează un apel disperat către locuitorii Bihorului. Situația este cu atât mai critică pentru grupele AB pozitiv și AB negativ, 0 negativ și A negativ și A pozitiv. Situația este actualizată zilnic pe site-ul proviataoradea.ro și în aplicația BlooDo Challenge.
[eadvert]
Dr. Ligia Burtă, șefa centrului, a declarat că, în acest moment, stocurile de sânge pentru grupa 0 pozitiv sunt excedentare, subliniind nevoia imperioasă de donatori cu orice altă grupă sanguină. La nivelul comunității, cetățenii sunt îndemnați să se implice, programându-se pentru donare prin aplicație sau prezentându-se direct la Centrul de Transfuzie de pe strada Louis Pasteur nr. 30, în Oradea.
„Noi răspundem nevoilor din spitale, iar în prezent sunt stocuri excedentare pentru grupa 0 Pozitiv, până când nevoile pacienților va duce la scăderea stocului. În schimb, avem nevoie de donatori din toate celelalte grupe (0 negativ, AB pozitiv, AB negativ – critic, A pozitiv, A negativ – minim și B pozitiv, B negativ – optim). Rugăm așadar donatorii care au grupa sanguină la care stocurile sunt minime sau critice să se prezinte și să programeze pentru donarea de sânge. Fiecare picătură de sânge contează”, a declarat dr. Ligia Burtă, directorul Centrului de Transfuzie din Oradea.
Pentru a stimula actul donării la nivel național, Guvernul a decis să majoreze valoarea tichetelor acordate donatorilor de la 67 la 280 de lei. Această măsură are ca scop nu doar încurajarea donatorilor, ci și rezolvarea problemei cronice a lipsei de sânge în spitale.
Pe unii dintre donatori această sumă îi ajută, alții însă spun că donează din convingere și din dorința de a fi salvatori pentru cei a căror viață depinde de aceste picături de sânge.
„Pe mine mă ajută faptul că au crescut valoarea tichetelor. Vin să donez pentru că aceste bonuri mă ajută să-mi susțin familia”, a spus un bărbat venit din județ să doneze.
„Eu am devenit donator după ce am pierdut pe cineva drag care avea nevoie de sânge, nu pentru a primi tichete. De altfel, eu donez tichetele pe care le primesc unei familii sărmane care locuiește peste drum de casa mea”, a spus Anca B., o altă donatoare.
Condițiile pentru a deveni donator sunt: vârsta între 18 și 60 de ani, o greutate minimă de 50 kg. , Este interzis consumul de alcool și de grăsimi cu 24 de ore înainte de recoltare.
De asemenea, persoanele care nu au suferit intervenții chirurgicale în ultimele 6 luni sunt eligibile pentru donare.
Pentru a sprijini actul nobil al donării, Guvernul oferă donatorilor o zi liberă de la serviciu și 50% reducere la transportul în comun. Aceste beneficii adiționale vin în completarea majorării substanțiale a valorii tichetelor, în speranța că vor mobiliza un număr cât mai mare de donatori din toate categoriile.
Bihorul se află la o răscruce crucială, iar solidaritatea comunității este esențială pentru a depăși această criză de sânge. Donarea poate salva vieți, iar implicarea fiecărui bihorean este esențială în această luptă pentru a asigura necesarul vital în spitale.
Trimite articolul
XSi iata ca am avut dreptate: rezervele de sange s-au refacut in cateva zile!!!
Scriam luna trecuta, cand aparea un articol similar, ca pana cand nu se va majora contributia statului la donatori, criza de sange va persista.
Cineva m-a si acuzat atunci de materialism, intr-un comentariu patriotic despre obligatia noastra civica, desi eu sunt donator de mai multi ani si donez regulat, indiferent daca se da sau nu ceva.
Iata ca ieri cand am fost da donez din nou sange, a venit cineva cu grupa 01 sa doneze si a fost trimis la plimbare, pentru ca “rezervele sunt pline si riscam sa se strice si sa-l aruncam”, i-a zis asistenta respectivului.
Ganditi-va ca grupa 01 pe care o are domnul respectiv, e cea care poate dona la oricine!!!
Omul, extrem de amabil, donnator vechi, venise chiar cu ciocolata “de la Moșu’”pentru toate asistente de la Centrul de transfuzii.
Asa ca … am avut dreptate, sau nu?