Tinerii care sunt dezorientaţi şi doresc să urmeze o facultate pot lua în considerare una cu profil de inginerie. Mai ales, dacă au cât de cât şi înclinaţii tehnice. La terminarea facultăţii, şi chiar mai repede, sigur îşi vor găsi un loc de muncă. Şi specialiştii recomandă tinerilor să se îndrepte spre una din facultăţile care formează ingineri.
„Ingineria este ca pâinea caldă. Le recomand tinerilor să aleagă ingineria, fie că este mecanică, fie a calităţii, în orice profil. Este un domeniu în care sigur îşi vor găsi de lucru. Noi îi angajăm încă din timpul facultăţii, ca tehnicieni, urmând ca la finalizarea studiilor să fie angajaţi pe posturi de ingineri”, ne-a declarat Luminiţa Popa, HR Manager Plexus.
„Ingineria, de diferite profiluri, este un domeniu spre care tinerii ar trebui să se îndrepte. Mai ales cei care au înclinaţii spre disciplinele reale. Mai mult, în contextul dezvoltării tot mai pregnante a Industry 4.0, care este viitorul, le-aş recomanda tinerilor să aleagă robotica. Nu în ultimul rând, industria construcţiilor este una cu un potenţial mare, care are nevoie de ingineri.
Aşa că şi acesta este un domeniu de luat în seamnă”, subliniază Békési Csaba, directorul executiv al AJOFM Bihor. Acesta este de părere că studenţii de la inginerie vor reuşi să se angajeze încă de pe băncile facultăţii.
Ofertă bogată pentru ingineri
În baza de date cu ofertele de angajare de la AJOFM Bihor, din cele 116 locuri de muncă destinate persoanelor cu studii superioare, aproape jumătate se adresează inginerilor de diferite profiluri.
Astfel, au şanse de angajare inginerii automatişti, inginerii automatizări, inginerii calitate, inginerii căi ferate, drumuri şi poduri, inginerii cercetare, inginerii construcţii civile, inginerii electronişti, inginerii maşini unelte, inginerii mecanici, inginerii producţie, inginerii proiectanţi, inginerii topografi, etc.
Inginerii se mai pot angaja ca şefi de coloană, şefi de birou, şefi de echipă, şefi de secţie, şefi serviciu, specialişti în domeniul calităţii, tehnicieni prelucrări mecanice, etc.
Alte oferte
Pentru persoanele cu studii superioare mai există oferte în domeniul economic, fiziokinetoterapie, juridic, resurse umane, comerţ, etc. Persoanele cu studii medii au de ales dintr-o ofertă de 431 de locuri de muncă în meserii diferite.
Ofertele cele mai consistente sunt din domeniile comerţului, mecanic, al construcţiilor, HORECA şi al industriei uşoare. În domeniul mecanic se pot angaja strungarii, frezorii, lăcătuşii, reglorii, operatorii CNC, sculerii. În domeniul construcţiilor este nevoie de zideri, zugravi, fierari betonişti, dulgheri, constructori de acoperişuri, instalatori, electricieni, pavatori, etc.
HORECA este un domeniu care duce mereu lipsă de ospătari, bucătari brutari, iar comerţul de agenţi de vânzări, casieri, lucrători comerciali, gestionari şi recepţioneri marfă. În domeniul industriei uşoare se caută confecţioneri articole din piele şi înlocuitori, precum şi confecţioneri îmbrăcăminte şi croitori. Oferta este bogată şi pentru montatori subansamble şi cablaje.
Pe piaţa forţei de muncă din Bihor este foame mare şi de şoferi de diferite categorii. Muncitorii necalificaţi au la dispoziţie 218 locuri de muncă: ajutor de bucătari, ajutor de ospătar, distribuitor de presă, manipulanţi marfă, montatori de subansamble, muncitori în construcţii, în industria textilă, etc.
În judeţ, la Aleşd sunt disponibile 23 de locuri de muncă, la Beiuş – 51 de locuri de muncă, la Marghita – 18 locuri de muncă şi la Salonta – patru locuri de muncă.
Citiți principiile noastre de moderare aici!