Locurile insuficiente la creșele de stat le dau bătăi de cap părinților. Mămicile care trebuie să se întoarcă în această toamnă la muncă, când li se termină concediul pentru creșterea copilului, sunt disperate pentru că în lipsa locurilor la creșele din Oradea, au constatat că nu cu cine să își lase copilul.
[eadvert]
„Eu în septembrie încep serviciul. Nu știu dacă cineva mă crede sau întelege, dar pur și simplu nu am cu cine să îl las! Iar eu nu îmi permit să nu merg la serviciu. Ce e de făcut în această situție? Exclus bona sau creșa privată, nu îmi permit așa ceva”, este mesajul lăsat de Andrea pe un grup de Facebook, la afișarea listelor cu copiii admiși la creșele din subordinea Direcției de Asistență Socială Oradea. Disperată, femeia a contactat DASO pentru a vedea dacă sunt șanse ca până în toamnă să se găsească un loc și pentru copilul ei. „Nu se știe, în ideea în care toți copiii au intrat în funcție de punctaj, copilul meu având 15 puncte. Avem șanse doar dacă vreun părinte renunță, dar șansele sunt minime. Am întrebat în situația mea ce e de făcut pentru că pur și simplu nu am cu cine să îl las. Răspunsul lor a fost: «Din păcate nu vă putem ajuta și ne pare foarte rău!», iar la finalul conversației mi-au spus că ar trebui ca în Oradea să se construiască mai multe creșe. Bine că blocuri se construiesc în neștire”, ne-a declarat Andrea. În aceeași situație sunt zeci de mămici din oraș.
Scade natalitatea, dar totuși nu sunt creșe
Problema locurilor insuficiente la creșe vine în contextul în care Institutul Național de Statistică (INS) a anunțat anul acesta că în 2021 s-a înregistrat cel mai scăzut nivel al nașterilor din 1930 până în prezent. Tot INS a publicat în 2021 un studiu despre Evoluția natalității și fertilității în România, care vine și cu soluții pentru a stimula creșterea natalității. „Cele mai importante măsuri care ar putea veni în ajutorul cuplurilor de a avea copiii pe care şi-i doresc vizează: grădiniţele cu orar prelungit care ar permite femeilor să lucreze; înfiinţarea grădiniţelor şi a creşelor de către angajator pentru a oferi părinţilor opţiunea să fie aproape de copii; un program de lucru flexibil pentru creşterea timpului pe care tinerii părinţi îl alocă familiei şi casei”, se arată în documentul citat.
Și noul Minister al Familie, condus de Gabriela Firea, a anunțat că printre vouchere și stimulente financiare pentru noile familii, are în plan și construcția de creșe. Toate astea sunt planuri de viitor. Însă pentru părinții care acum nu au un loc la creșă pentru copiii lor, singurul lucru pe care autoritățile îl fac este să ridice din umeri și să spună că le pare rău. „Serviciile de creșă nu sunt obligatorii, iar anul acesta a trebuit să închidem două creșe pentru că spațiile nu erau ale noastre și a expirat contractul de închiriere”, explică Consuella Govor, purtătorul de cuvânt al DASO. Ea adaugă că mămicile care consideră că nu au primit punctajul corect aveau posibilitatea să facă contestație. Asta nu rezolvă însă problema locurilor.
„Pe parcursul anului sunt părinți care își retrag copiii. Se vor mai face retrageri, iar copiii în așteptare pot să primească un loc. Municipalitatea va deschide două creșe noi, dar asta va fi abia în doi ani”, a mai spus Govor, care adaugă că DASO încearcă să identifice un spațiu pentru a mai deschide o creșă, însă și acest proiect este unul de durată. Totodată, DASO nu poate să spună nici numărul aproximativ al copiilor care anul trecut au renunțat la locul la creșă, pentru ca părinții care au acum micuți pe listele de așteptare să își poată face un calcul, dacă au sau nu șanse ca până în toamnă să prindă un loc.
Creșă nouă la Grădinița Orsolya
Pető Réka, de la Grădinița Orsolya, spune că speră ca până în septembrie să poată deschide o creșă, în condițiile numărului mare de cereri. „Am obținut autorizație Aracip pentru clădirea de pe strada Nojoridului. Așteptăm Ordinul ministrului de aprobare a hotărârii Aracip. Când avem ordinul, depunem imediat actele pentru a include nivelul antepreșcolar în rețeaua școlară și în planul de școlarizare din cadrul unității noastre, GPP Orsolya. Sperăm ca până la începerea anului școlar reușim să finalizăm toate procedurile administrative”, ne-a explicat Pető. Ea subliniază că în urma sondajului făcut pentru a vedea dacă există cerere din partea părinților, în doar patru zile au fost depuse 20 de cereri, capacitatea creșei fiind de 20 de locuri. „Sperăm că nu ajungem în situația în care clădirea va sta dotată un an întreg fără copii în ea, ar fi păcat”, spune reprezentanta Grădiniței Orsolya.
Și municipalitatea a deschis o creșă nouă, situată în zona Ceyrat, pe strada Lavandei, însă a închis altele două, respectiv Creșa nr.11 și Creșa nr.13. Primăria va deschide, în aproximativ doi ani, două creșe cu capacitate mare, una în Nufărul, cealaltă în Rogerius, construite în colaborare cu Compania Națională de Investiții.
DASO a publicat lista cu copiii admiși la creșă, pentru anul școlar 2022-2023. Astfel, din 791 de solicitări, au fost admiși 469 de copii pe locurile disponibile, ceilalți copii rămânând pe listele de așteptare. Listele finale cu copiii admiși/rămași în așteptare la creșe pentru anul școlar 2022-2023, se vor publica pe site-ul DAS Oradea www.daso-oradea.ro și pe site-ul Primăriei Municipiului Oradea www.oradea.ro, după perioada de contestații, care este de 5 zile de la data afișării, respectiv până cel târziu în data de 1 august, 2022.
Cât costă creșa la privat
Taxa fixă la creșele private începe de la aproximativ 1000-1200 de lei pentru programul scurt și în jur de 1400 de lei la programul lung. La privat, această taxă nu include mesele și la unele instituții nici costul materialelor. Odată contractul încheiat, această taxă trebuie plătită lună de lună, indiferent dacă copilul merge la creșă o zi sau toată lună. Pe urmă, la final de lună se calculează costul meselor și al materielelor, în funcție de câte zile a frecventat copilul creșa, în luna respectivă. Cu masă și materiale incluse, la program lung, costul creșelor private, pe lună, poate ajunge de la 1800 de lei, până la 2800 de lei, în funcție de creșă și programul ales.
Previziuni sumbre
Specialiștii au avertizat de ani de zile că trebuie făcut ceva pentru a stopa scăderea natalității. „În acest context, expertul în demografie Vasile Ghețău estimează că România va ajunge în 2050 o țară cu 15 milioane de locuitori, nesustenabilă din punct de vedere demografic – vom avea o populație îmbătrânită, în care vor fi din ce în ce mai puțini tineri apți de muncă, care să plătească impozite, raportat la numărul de bătrâni care intră în pensie anual” scrie Pressone, într-o analiză.
„Este un lucru bun că în sfârșit se acordă o atenție deosebită situației demografice. Nu cred că era nevoie de un minister al Familiei, dar avem un prim punct de plecare, că o astfel de temă devine o temă de importanță deosebită. În ultimii ani, au fost mai multe semnale de alarmă trase pe acest domeniu, s-a putut observa și în rapoartele Institutului Național de Statistică că avem un fenomen îngrijorător, că populația României îmbătrânește, că avem o piramidă a vârstelor răsturnată, că avem o migrație masivă, lucruri care în câțiva ani vor duce la probleme grave, de la lipsa forței de muncă și riscul de a nu mai avea cum să susținem actualul sistem de pensii și până la imposibilitatea de mai dezvolta din punct de vedere economic țara”, a explicat politologul Cristian Hrituc pentru Ziare.com.
Trimite articolul
XCe-i pasă administrației locale de orădenii care plătesc taxe și impozite? Le pasă doar de turiștii care vin și consumă un corn și o cafea. Oare ce venit aduc aceștia bugetului.? Mai mult decât un părinte întors la serviciu și taxat lunar prin o mulțime de contribuții și impozit pe salariu?!!
Multumim penelizdilor! Mai trageti un porfir, un beton, ceva…
-
Domnu Birtanezul din bani care vreti sa investiți ca sa refaceti pietonala republici fara sa va pese de parerea Oradenilor mai bine ati face niște creșe ca este nevoie!!!
Da nu este destule loace de joaca! Ce cresi mai vrea
Hai drop-ule, spune ceva. lauda-ti idolul si dezvoltarea pe care zici ca a facut-o! Birta nu a avut cum sa faca mare lucru in cei doi ani de pandemie, dar bolovanul tau iubit a avut trei mandate in care a dat indicatii pretioase, precum academician-doctor-inginer, savanta de renume mondial, tovarasa Elena Ceausescu!
Nu vă mai pierdeți timpul cu drop.Cu cât n-o să-i dați replica cu atât va fi mai ofticat.
Aceasta problema, a fost semnalata de ani de zile in Oradea! Iar faptul ca de atunci s-a deschis o singura cresa in centrul orasului, denota dezinteres maxim pentru copii, adica pentru cei care nu fac parte din electorat, care sunt cantitate neglijabila si degeaba le oferi pomeni ca nu iti pot acorda votul! La fel am fost si eu cu primul copil acum 3 ani, pe lista de asteptare si vad ca de atunci nimic nu s-a schimbat, decat in rau!