Conferința Cooperării Economice a Mării Negre (CEMN/BSEC) a fost unul dintre subiectele conferinței de presă susținute de deputatul UDMR, Biro Rozalia, marți, 17 noiembrie 2020, la sediul UDMR. Potrivit acesteia, conferința fost organizată online de Borbely Laszlo, coordonatorul național al Departamentului pentru Dezvoltare Durabilă al Guvernului, cu participarea reprezentanților statelor Cooperării Economice a Mării Negre.
Subiecte abordate
Potrivit deputatului UDMR, Agenda 2030 este deosebit de importantă pentru statele Mării Negre, una din cele mai poluate mări, dar totodată o resursă esențială, climatic și economic, pentru fiecare dintre noi. „Schimbările climatice ne afectează pe toți, omenirea se confruntă cu o limitare a resurselor, atât cantitativ cât și calitativ, în condițiile în care populația crește numeric, deci trebuie să ne schimbăm modul de viață. Schimbarea trebuie să fie eficientă și corectă, interesantă și acceptabilă de către populație. Trebuie să lucrăm împreună. Statele sunt mai greu de urnit și de aceea inițiativa trebuie să vină de la oameni. Sunt mulți care refuză schimbarea și chiar care refuza să accepte nevoia de schimbare. Este nevoie de responsabilitate, colectivă și personală”, a punctat Biro Rozalia câteva dintre subiectele abordate în cadrul conferinței. Acesta este de părere că criza Covid poate fi o oportunitate de a conștientiza mai bine obiectivele de dezvoltare durabilă și de a clădi căi mai eficiente de realizare a lor.
[eadvert]
„Criza implică riscuri și responsabilități mai mari. Trebuie ca oamenii să fie productivi și eficienți, este nevoie de continuitatea sistemelor critice, oamenii trebuie să aibă acces la job-uri, educație și sănătate. Dezvoltarea sustenabilă este mai importantă pentru țările în curs de dezvoltare, cum sunt țările Mării Negre. Chiar dacă regiunea stă mai bine comparativ cu restul planetei, avem încă oameni trăind în sărăcie extremă. Oamenii sunt cei care trebuie să beneficieze de schimbare, este responsabilitatea noastră să lăsăm copiilor o lume așa cum am primit-o. Virusul poate fi oprit prin bună guvernanță, avem exemplul țărilor asiatice care au stopat propagarea lui”, este de părere deputatul UDMR.
Aceasta a vorbit și despre obligativitatea digitalizării și despre noile tehnologii care ar trebui să stea în centrul politicilor. „Trebuie să ne schimbăm, dintr-un model bazat pe consum într-unul bazat pe inovație. avem nevoie de politici de stimulare a inovației”, conchide Biro Rozalia.
În partea a doua a conferinței, deputatul UDMR a informat despre conferința online din 13 noiembrie 2020 a Organizației de Femei a Partidului Popular European, cu titlul: „Lecții pe care să le învățăm în urma pandemiei”.
La conferință au participat 53 de membri și trei comisari europeni: Dubravka Suica – comisar pentru Democrație și Demografie, Stela Kyriakides – comisar european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară și Mariya Gabriel – comisar european pentru Inovație, Cercetare, Cultură, Educație și Tineret.
Biro Rozalia a punctat propunerilor celor trei comisari: o uniune europeană pentru sănătate, șanse egale pentru femei, necesitatea investițiilor orientate spre eliminarea impactului pandemiei, diversificarea programelor de colaborare. Aceasta a exemplificat, în cadrul videoconferinței, două inițiative ale UDMR: „Ne auzim!”, prin care sunt sunate persoanele singure pentru a le face să treacă mai ușor peste singurătate și „Ajutăm isteț!”, acțiune de donare de tablete, laptopuri și telefoane utilizate, dar utilizabile.
Trimite articolul
XIa du-te tu la Soros si l pupa n oua cu agenda ta 2030, cine p mea te-a ales pe tine sa decizi viitorul meu si al copiilor mei ? Adica controlul populatiei sub orice forma de sclavie este raspunsul vostru pentru viitor ??? Nu ti-e rusine curva batrina?