ORADEA. Criza sanitară ia proporții, în Oradea și județul Bihor, astfel încât e nevoie de oxigen în cantități semnificative. Pe măsură ce numărul bolnavilor este tot mai mare, spitalele se confruntă cu nevoi din ce în ce mai considerabile, astfel încât se construiesc noi platforme, pentru buteliile de oxigen ce vor aproviziona paturile de spital.
Primarul Florin Birta anunță la Spitalul Municipal va fi disponibil un recipient de oxigen de 20.000 de metri cubi. De asemenea, la secția TBC de pe strada Izvorului, precum și la corpul spitalicesc de vizavi de magazinul Crișul vor fi puse la dispoziție alte două stocatoare de oxigen, de 6.000 mc fiecare.
Oxigenul se aduce în butelii și baterii, de la Timișoara, furnizorul fiind firma Linde.
Chestionat de JB & BIHON în legătură cu aprovizionarea de medicamente specifice tratării coronavirusului, Ilie Bolojan a subliniat această nevoie crescută de oxigen. “În această perioadă, problema principală este nevoia de capacități suplimentare pentru alimentarea cu oxigen la secțiile cu Covid. Consumul a crescut foarte mult. S-a dovedit că instalațiile nu fac față și în aceste zile se lucrează la creșterea capacității de alimentare cu oxigen. Dacă lucrurile se complică în această iarnă, trebuie să existe capacități suplimentare pentru a putea prelua și asigura cu oxigen cazurile de coronavirus”, dezvăluie Bolojan.
În calitate de președinte al Consiliului Județean, Ilie Bolojan este vicepreședinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, structură prezidată de prefectul Dumitru Țiplea. Potrivit lui Bolojan, se montează un rezervor cu oxigen inclusiv în Băile Felix, pentru alimentarea paturilor din spitalul localizat în stațiune.
[eadvert]
UPU se mută în noul spațiu. Containerele, folosite ca zonă de așteptare pentru testul PCR
În altă ordine de idei, începe activitatea de Primiri Urgențe în noua unitate construită la Spitalul Județean. “Mutarea UPU în noul spațiu permite ca în zona de containere să reconfigurăm și să fie creat un spațiu-tampon, unde până se face testul PCR să poată fi asigurată cazarea celor care așteaptă, ca să nu stea în frig.
Menținem containerele pe perioada de iarnă, pentru cei care vin la UPU”, afirmă Bolojan.
Apel disperat al medicilor din ATI către orădeni: „Parcă suntem două lumi, la zece metri distanță”
Problema medicamentelor din spitale
În ceea ce privește medicamentația pusă la dispoziția pacienților Covid internați, autoritățile locale fac eforturi pentru ca spitalele să fie aprovizionate, în condițiile în care România nu produce Remdesivir, spre exemplu. “Nu există probleme deosebite în privința asigurarea stocului de medicamente. Aceasta nu înseamnă că acest aspect nu trebuie urmărit. Dar nu am informații de la spitale că ar fi probleme deosebite. Discuția purtată în CJSU a fost pe partea de asigurare cu oxigen”, precizează Ilie Bolojan.
Rezultatele testării din Piața Unirii: 12 pozitivi, din 78 testați
În altă ordine de idei, iată rezultatele testării gratuite Covid-19 cu teste rapide Biocredit, derulată miercuri de Asociația dr. Adina Alberts și Viorel Cataramă, în Piața Unirii din Oradea: 78 de teste, din care 12 pozitivi. Adică 15%. Informațiile ne-au fost puse la dispoziție de Viorel Cataramă. Urmează o altă sesiune de testare, vineri, 27 septembrie, la Salonta, la Casa de Cultură, începând cu ora 11, anunță candidatul-magnat. Cataramă intenționează să desfășoare alte două sesiuni de testare în Oradea, săptămâna viitoare.
Noua Unitate de Primiri Urgențe Oradea, dotări de ultimă generație
Bloc operator nou și secție modernizată la Maternitatea din Oradea
Trimite articolul
XCum rămâne cu drumurile?
E clar ca Birta e depășit, are consilieri slabi pe linie de sănătate publica, Carp e in campanie electorală, Tiplea e paralel cu arătura, rămâne Bolojan sa intervină si sa salveze situația. Soluția este de a deschide mai multe spitale suport Covid, angrenarea tuturor medicilor din județ, inclusiv piloșii de la spitalul județean.