În urma ploilor abundente de miercuri, 13 decembrie, atât Crișul Repede, cât și pârâul Peța au ieșit din matcă. Aleeile din centrul Oradiei au fost inundate, devenind astfel inaccesibile pentru pietoni.
Intervenții ale pompierilor
În urma fenomenelor hidrometeorologice periculoase, vizate de avertizările succesive Cod Portocaliu, respectiv un Cod Roșu, manifestate pe parcursul zilei de miercuri, 13 decembrie și în noaptea aceleiași zile, pompierii militari au desfășurat, până joi, 14 decembrie, ora 9:00, zece misiuni de evacuare a apei din curți, subsoluri și de pe străzi inundate, alte două misiuni similare.
„În scopul protejării populației, în zonele aflate sub incidența Codului Roșu a fost transmis mesaj de avertizare prin sistemul Ro – Alert, iar pentru optimizarea intervențiilor în sprijinul cetățenilor, au fost prealertate subunitățile în ale căror raioane de intervenție se află localitățile vizate de coduri, au fost transmise atenționările și avertizările hidrometeorologice către comitetele locale pentru situații de urgență și a fost operaționalizată grupa operativă a inspectoratului”, a transmis purtătorul de cuvânt al ISU Bihor, locotenent colonel, Camelia Roșca.
În seara zilei de miercuri, pompierii din cadrul Gărzii 1 Mai și al Gărzii Tinca au intervenit în localitățile Haieu și Tinca, pentru evacuarea apei din două curți, iar echipajele Detașamentului de Pompieri Marghita au acționat în localitate, pentru evacuarea apei dintr-o pivniță, respectiv în Almașu Mare, unde au evacuat apa acumulată pe o stradă.
În data de 14 decembrie, între orele 00:10 – 09:00, pompierii militari bihoreni au desfășurat șase misiuni în sprijinul comunității:
- Echipajele de pompieri ale Secției Beiuș au intervenit în Roșia, unde au acționat cu lopeți pentru înlăturarea aluviunilor de pe partea carosabilă și pentru decolmatarea șanțurilor, pe o distanță de circa patru kilometri;
- Pompierii Detașamentului Marghita au evacuat apa dintr-o locuință și din curtea gospodăriei respective;
- Echipajele Detașamentului 1 Oradea au evacuat apa de pe strada Anghel Saligny din municipiul Oradea și dintr-un garaj situat în localitatea Cheriu, comuna Oșorhei;
- Pompierii Detașamentului 2 Oradea au intervenit pentru evacuarea apei din subsolul unei clădiri de pe strada Izvorului din municipiu;
- Echipajele de pompieri ale Stației Aleșd au evacuat apa din subsolul unui hotel din localitate.
În momentul de față, pompierii militari din cadrul Detașamentului 1 Oradea intervin pentru evacuarea apei din demisolul unei școli din Husasău de Criș, iar echipajele Stației Aleșd acționează pentru evacuarea apei dintr-un garaj de pe strada 1 Decembrie din localitate.
Trimite articolul
XMi se pare foarte ciudat ca apa Crisului Repede sa dea pe afara, sa inunde zone de pe raza orasului si nu numai. Din cate stiu exista o gramada de constructii hidrotehnice in amonte care sa risipeasca puterea unei viituri sau exces de apa pe cursul Crisului Repede. Cred ca numai lipsa de profesionalism a celor care raspund de aceste baraje a facut ca apa sa cresca peste cotele normale.
-
La baza Bisericii Sfanta Ana de pe Republicii exista o placuta de marmura inscriptionata cu niveleul apei atins in urma inundatiilor din 13 August 1851. Jumatate din casele din Oradea la acea vreme, adica peste 500 de case, au fost distruse…
-
Da cunosc acea placuta din stanga intrarii in biserica. Pe atunci Crisul nu era regularizat, nu existau constructii hidrotehnice in amonte si … erau alte vremuri. Intr-adevar a plouat abundent insa, profesionistii care gestioneaza portile barajelor trebuiau sa ia masuri.
-
-
Las’ ca acum avem cea mai faina constructie hidtotehnica taman in centrul orasului, sub forma pasajelor pardun santurilor de beton din centrul civic. Aleea pot sa preia tot crisul si peta impreuna. Sa se plimbe turistii cu gondola.
-
Promenada adiacenta strazii Chitul s-a facut sub cota inundabila, in subantrepriza de catre un interlop. Practic s-a ciupit la umplutura, bolovani si balast, intreg terasamentul rezultat fiind prea jos.
-
Pentru @omonimul si CT
Nu-mi place ca sunteti carcotasi, la cum se dezvolta azi Oradea sunt necesare, poduri, pasaje si alte asemenea constructii edilitare. Da sunt de acord ca toti constructorii trebuie sa fie responsabili si mai ales responsabili cand executa aceste lucrari, avand in vedere ca panza freatica este relativ ridicata din cauza rau(lui)(rilor)care traverseaza orasul. In copilarie am apucat de multe ori ca Peta sa “dea pe afara” iar, cu Crisul nu-i de glumit. -
Scuze, responsabili=profesionisti (pentru a doua exprimare).
-