Joi dimineață, Cheresig a fost spațiul de desfășurare de forțe de intervenție. Din fericire, nu a fost vorba de nicio situație de urgență reală, ci de una posibilă.
Poluare pe Criș
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” al Judeţului Bihor și Administraţia Bazinală de Apă „Crişuri” Bihor au organizat, pe raza localității Cheresig, comuna Toboliu, un exerciţiu de cooperare pentru gestionarea unei situaţii de urgenţă provocate de producerea unei poluări accidentale pe râul Crișul Repede.
Potrivit scenariului, la ora 10:00, cineva a sunat la 112, anunțând că pe râul Crișul Repede, în Oradea, s-a produs o poluare accidentală în urma unor scurgeri de carburant (motorină), iar factorii de mediu au favorizat propagarea contaminării apei poluate, existând riscul extinderii transfrontaliere a efectelor poluării. Din cauza condițiilor nefavorabile (viteza de curgere a apei fiind de 5 m/s și precipitații puternice), până la sosirea forțelor de intervenție, contaminarea s-a propagat pe cursul apei, pe o lungime de circa 20 de kilometri, până la Cheresig (comuna Toboliu).
În acțiune
Pe baza acestor date, pompierii militari și angajații ABA „Crişuri” au amplasat unui baraj absorbant de circa 150 de metri, în zona platformei de intervenție la poluare, pentru a capta carburantul. Eficacitatea barajului a fost testată cu ajutorul perlitei, o substanță folosită în astfel de situații. La intervenție au participat, pe lângă pompieri și colegii lor de la Aba Crișuri, reprezentanți ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Bihor, polițiști, jandarmi, medici inspectori, inspectori de la Garda de Mediu, de la Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor și de la Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență al Primăriei Toboliu.
Exercițiul, desfășurat în condiții meteorologice similare celor precizate în scenariu, s-a încheiat cu succes, în jurul orei 12:00.
Ce au urmărit?
Principalele obiective urmărite prin desfăşurarea acestui exerciţiu au vizat:
Verificarea concepției de intervenție la nivel județean în cazul producerii unei poluări accidentale pe cursuri de apă și a Procedurii operaționale privind intervenția în cazul producerii unei poluări;
Verificarea fluxului informaţional-decizional în situaţii de urgenţă de amploare, a disponibilităţii mijloacelor tehnice de comunicaţii şi viabilităţii legăturilor de comunicaţii operative, pentru asigurarea conducerii forţelor proprii şi a cooperării intra şi interinstituţionale;
Verificarea viabilităţii documentelor de conducere, a procedurilor operaţionale de acţiune pentru gestionarea unor situaţii cu grad ridicat de complexitate, precum şi testarea capacităţii de reacţie şi intervenţie;
Verificarea modului de organizare a cooperării între forţele participante la exerciţiu, identificarea problemelor şi a soluţiilor pentru îmbunătăţirea acesteia.
Trimite articolul
XCum sã arunci motorinã când este de 6 lei litrul?