Cartea istoricului Cristina Liana Puşcaş a fost lansată şi la Bădăcin. Ieșită de sub tipar la editura Ratio et Revelatio, cartea „101 chipuri ale suferinţei în Bihorul carceral comunist” a fost prezentată mai întâi pe 18 septembrie, la Cluj-Napoca, în cadrul Festivalului Internațional de Carte „Transilvania”.
[eadvert]
Cartea prezintă prigoana generalizată de regimul comunist din România împotriva tuturor celor care au încercat să-și păstreze nealterate reperele și valorile morale, culturale, religioase, însă au ajuns să sfârșească în închisorile Gulagului românesc. În cadrul acestui amplu proiect început în 2008, cercetătorul Cristina Liana Pușcaș a reușit să contureze medalioane complexe și bine creionate în număr de 101, efortul de a scoate la lumină aceste portrete ale suferinței fiind unul anevoios și de lungă durată.
În cadrul evenimentului „Serată culturală la Bădăcin” din 16 octombrie, în Casa Memorială „Iuliu Maniu” a avut loc prelegerea istoricului Marius Oprea – „Arheologia crimelor comunismului – în căutarea poporului pierdut” și lansarea cărții Cristinei Liliana Pușcaș – „101 chipuri ale suferinței în Bihorul carceral comunist”. Amfitrionii evenimentului au fost Vasile Chifor și părintele Cristian Borz.
Cristina Liana Puşcaş a mulţumit părintelelui Cristian Borz şi fiicei acestuia, Ana Borz, care i s-a alăturat în ultimele sale proiecte pe care le-a avut atât cu studenţii săi cât şi în cadrul muzeului.
„Securitatea din Oradea are o poveste impresionantă, la fel ca şi Penitenciarul din Oradea. Pe coperta cărţii mele scrie: Azi, 23 august, am stat 203 zile de când am fost arestat. Practic în acel loc se mai păstrează astfel de memorii pe care, din păcate, autorităţile prea puţin le observă. Am avut acces la beciurile securităţii datorită unui cetăţean, un proprietar care ne-a permis să coborâm printre borcanele cu murături în acest loc plin de memorie. Poveştile din această carte sunt impresionante deoarece moartea i-a legat în special pe aceşti oameni. Nu 101 este numărul real al martirilor bihoreni. Judeţul Bihor se situează pe locul zece în urma fişelor matricole penale şi în acest clasament al suferinţelor. Din păcate, deşi mă ocup de mai bine de zece ani de cercetare, am reuşit să identific doar 101 chipuri în sensul de texte extinse, cu fotografii”, a spus Cristina Puşcaş.
„Serata culturală la Bădăcin” s-a încheiat cu recitalul tenorului Sergiu Chirilă și a pianistului Ciprian Ghiurco.
Citiți principiile noastre de moderare aici!