Cunoscutul gazetar Cristian Tudor Popescu se află de joi la Oradea, ca invitat la Zilele Filmului Istoric, eveniment organizat de Muzeul Ţării Crişurilor – Complex Muzeal în sala de evenimente din sediul său (Str. Armatei Române nr.1/A).
[eadvert]
Prima zi este dedicată filmului „Puterea și Adevărul” (1972) în regia lui Manole Marcus, în dezbaterile de după film fiind invitat să vorbească Cristian Tudor Popescu, care este şi critic și istoric de film UCIN, doctor în cinematografie și media al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „ I.L. Caragiale”, București. Alături de el participă dr. Virgil Țârău, istoric, Facultatea de Istorie și Filosofie „Babeș-Bolyai”, Cluj-Napoca, și dr. Marian Țuțui, cercetător științific, Institutul de Istoria Artei „G. Oprescu”, Academia Română, în timp ce moderator va fi dr. Gabriel Moisa – Istoric, Muzeul Ţării Crişurilor Oradea – Complex Muzeal / Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării.
În a doua zi a evenimentului, după proiecţia filmului „Buzduganul cu trei peceți”, în regia lui Constantin Vaeni şi dezbaterile în urma proiecţiei, Cristian Tudor Popescu îşi va lansa, de la ora 15:30, volumul „Dumnezeu nu e mort. Interceptări. Note informative”, apărut anul trecut la editura Polirom. Gazetarul va intra în dialog cu Dan-Liviu Boeriu. Această întâlnire este organizată de Editura Polirom și Librăriile Humanitas, împreună cu Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal.
„Un șofer bătrân povestește cum proceda când ii ducea lui Tudor Arghezi plicul cu bani pentru poeziile publicate în Scânteia. Academia de Științe din Moscova face experimente cu cimpanzei în anii 1920 ca să producă „o mașină vie de război”, la comanda Kremlinului. Un regizor face un film despre o fată de 14 ani din Bistrița care s-a prostituat la Paris sub teroarea unui pește. Ion Țiriac joacă un meci de tenis memorabil cu Tom Gorman la București. Cristian Tudor Popescu evocă asemenea întâmplări mai vechi sau mai recente, dar și subiecte precum coronavirusul, Vladimir Putin și războiul din Ucraina într-un volum ce reflectă tipologii ale societății românești și moduri în care oamenii se raportează la Dumnezeu”, precizează editura Polirom.
Intrarea este liberă, în limita a 150 de locuri.
Citiți principiile noastre de moderare aici!