Doi elevi, unul din Oradea, iar celălalt din Zalau, au câştigat medalia de aur şi 3.000 de dolari la Concursul Internaţional de Ştiinţe şi Inginerie „INTEL ISEF”, desfăşurat la începutul lunii mai la San Jose (California). Pentru aplicabilitatea sistemului activ de prevenire a accidentelor rutiere pe care l-au creat, cei doi au primit şi un premiu special din partea Pazei de Coastă Americană. Tinerii au concurat cu 1.600 de elevi de liceu din peste 60 de ţări. În munca lor, medaliaţii Cristian Roşu, elev în clasa a XII-a, la Colegiul Naţional „Emanuil Gojdu” din Oradea şi Paul Sucală, de la Colegiul Naţional „Silvania” din Zalău, au fost sprijiniţi de profesorul Levente Tamaş, de la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.
Previn accidentele
Elevii Cristian Roşu şi Paul Sucală au creat un „sistem activ de prevenire a accidentelor rutiere: proiectarea unui sistem de asistenţă a conducerii în trafic”. Sistemul scanează suprafaţa din faţa autovehicului şi calculează riscul producerii unui accident rutier.
„Am creat un sistem activ de prevenire a accidentelor rutiere. Am aşezat nişte senzori în faţa maşinii care trimit date la un computer de bord. Acesta interpretează ceea ce primeşte şi calculează probabilitatea producerii unui accident rutier. În situaţia în care există acest risc, sistemul nostru frânează şi astfel accidentul este evitat. Aparatul a fost testat pentru o distanţă de 80-100 de kilometri/h şi funcţionează de douăzeci de ori mai rapid decât ar reacţiona şoferul”, a explicat Cristian Roşu.
Invenţia celor doi liceeni este rodul a sute de oră de muncă şi a zeci de nopţi nedormite.
„Ne-am pregătit pentru concurs din luna noiembrie. Am lucrat mai mult noaptea. Uneori ne culcam la ora patru dimineaţa. Cu colegul din Zalău ne întâlneam în weekend. În ţară nu am găsit piesele necesare. Le-am comandat din SUA şi din Polonia”, a spus Cristian Roşu.
Brevet de invenţie
Orădeanul nu este la prima invenţie de acest gen. Prima născocire de acest fel a realizat-o pe vremea când era în clasa a VII-a. Atunci a creat un dispozitiv pe care l-a conectat la telefonul fix de acasă. Cu ajutorul acestuia aparatul hrănea animalele. Cu acest proiect a participat la Târgul Naţional de Ştiinţe de la Cluj, de unde s-a calificat pentru Târgul Internaţional de Ştiinţe de la Grenoble (Franţa). În ultimii trei ani, Cristian Roşu a cucerit două medalii de argint şi una de aur la diferite concursuri internaţionale (Infomatrix), precum şi locul I (2009) şi locul II (2008) la Salonul Naţional de Inventică pentru Tineret din Bucureşti.
Cristian Roşu mai are un proiect în curs de brevetare, despre care nu vrea să vorbească încă. El şi-a propus să continue cu astfel de proiecte şi în facultatea pe care o va începe la Universitatea Tehnică din Cluj şi o va continua în Anglia.
Cristian Roşu mulţumeşte Clubului Lions din Oradea si Clubului Lions Oradea 22 care i-au oferit suma de 5.000 de lei pentru proiect şi pentru transportul pentru competiţia din SUA.
Crina Dobocan
Citiți principiile noastre de moderare aici!