Cristian Crișan spune că el crează din impuls. Creația, originalitatea vin de undeva din el, nu l-a inspirat nimeni, ci doar a simțit că asta își dorește. A început să facă piese de design vestimentar încă de când era mic. Pe lângă clasicele mașinuțe și dinozauri cu care se joacă orice băiețel, el avea și două păpuși, pe care le ascundea într-un colț atunci când venea cineva în vizită. Dar pentru care a creat primele hăinuțe, chiar din tricourile sale. Cu păpușile astfel îmbrăcate, organiza parade de modă în casă.
[eadvert]
A venit perioada liceului, când a fost preocupat mai mult de școală, dar a urmat și cursuri la clubul copiilor. Acolo, el a împletit multe brățări ale prieteniei, a cusut goblen, a tricotat, învățând tot ceea ce înseamnă tehnica manuală cu ațele. „Calitatea și frumusețea o dă broderia manuală. Am trecut prin toate tehnicile, de la brodat cu acul, la mașina manuală cu o pedală, la cusut cu mai multe ace simultan, folosind ghergheful. Am ajuns să am o experiență anume. Din îmbinarea mai multor tehnici, rezultă o broderie cu adevărat frumoasă. Cred că fiecare om care brodează manual lasă o bucățică din el în broderie și se vede diferența”, mărturisea tânărul pentru „inspire now”.
O stare, o senzație se poate transforma într-o rochie. De exemplu, cu o rochie a spus povestea unei prințese din anii 50, într-un palat, realizând piesa sub influența taliilor bine marcate ale lui Dior.
A lucrat 6 luni la o rochie
Recent, Cristian Crișan și-a lansat prima colecție, pentru primăvara-vara 2022. Sunt rochii cu falduri de materiale, culori care bucură privirea și multe broderii lucrate manual de designer, în decursul unui an. Această colecție e „o poveste din sute de metri de ață colorată și o multitudine de flori minunate, care împreună celebrează corpul într-o feerie de emoții.
La realizarea unei rochii, am pornit de la ideea unei grădini a unui castel, plină cu narcise, printre ele și câteva flori de mac. Galben solar sau poate un portocaliu firav, un verde iarbă sau poate un verde pastel, roșu împreună cu negru, sunt combinația perfectă a unei broderii manuale ce încântă privitorii. În partea de sus, am brodat manual un top cu mânecile suprapuse și despicate. Multe narcise, atât în față cât și în spate, iar pe mâneci, câțiva maci care contribuie la această feerie de culori. Pentru partea de jos, am cusut o fustă amplă de tulle galben aprins, asimetrică, ce pare a fi o floare care înflorește tot mai tare cu fiecare pas.
Inspirat de parfumul freziilor și de gingășia petalelor ce timid se arată, am creat o rochie de un roșu pastel, ce bucură fiecare privitor și-l duce cu gândul în mijlocul unui vals al prințeselor din basmele cu final fericit.
Pentru partea de broderie, am creat un cerc înflorit cu frezii mov, alături de multe frunze în două nuanțe de verde. Este lucrată în totalitate manual, iar datorită tehnicii folosite, broderia se face remarcată în orice loc ar fi, totodată fiecare floare fiind unică, deoarece nu se pot realiza două broderii manuale exact la fel”, spune Cristian.
Broderia este una cu totul și cu totul specială, conferită de cromatica și tehnica manuală folosită. „Am ales să schițez pe o capă o multitudine de bujori de un roz pastel pe o plasă albă, de asemenea cusută manual.
Este o muncă foarte amplă, ce poate să dureze ore, zile, chiar și săptămâni, pentru a reuși să creez această minunată broderie care să bucure vizual și care să te ducă imaginar în grădina înflorită, plină cu bujori, a unui castel din povești”, e viziunea tânărului designer.
Pentru mireasa colecției, rochia care atrage toate privirile, tânărul a muncit 6 luni, câte 4-5 ore, uneori și 8-9 ore.
“Este de-a dreptul una dintre cele mai impresionante rochii pe care le-am realizat, cu un grad avansat al tehnicii manuale folosite, cu un timp îndelungat petrecut în atelier, totul pentru a reuși cu ajutorul broderiilor manuale să creez ceea ce eu numesc Mama Natură!”, spune Cristian Crișan.
Litlle black dress a fost reinterpretată în zeci, sute de modele. A făcut-o și Cristian Crișan. „Mai lungă, mai scurtă, mult material sau poate doar un strat, tulle, organza sau chiar mătase naturală. Mi-am dorit să reinterpretez micuța rochie neagră, așa cum o văd eu purtată de prințesele care se plimbă pe aleile grădinilor pline cu iriși, care mai de care mai înfloriți. Decolteul fiind în V, marchează foarte bustul, iar multitudinea de straturi de tulle ale fustei creează o imagine perfectă, parcă numai în basme întâlnită.
Fusta rochiei este foarte amplă, datorită metrilor de tulle folosiți, la fel ca rochiile prințeselor de odinioară. Inspirat de finețea, dar în același timp și demnitatea florilor de iris, am ales să-i brodez în culoarea neagră și cu mici accente de albastru, pe un fel de corset ce îmbracă perfect talia și o pune în evidență! În același timp, datorită broderiei manuale foarte atent realizate, unicitatea rochiei este principalul atuu printre multitudinea de calități ale sale”, explică designerul. În funcție de reacțiile primite după lansarea colecției, tânărul speră că acesta va fi momentul zero, din care va putea spune că trăiește din creațiile sale.
Citiți principiile noastre de moderare aici!