Valorile culturii populare tradiţionale din zona Crişanei au fost puse în circuit literar. Al patrulea volum din seria „Crişana tradiţională” a fost lansat, miercuri, la Hotel Continetal Oradea într-un cadru extrem de prietenos şi elegant. Amfitrionul evenimentului a fost poetul Miron Blaga.
„Crişana tradiţională” este un proiect integrator de cultură ţărănească din zona etnografică Crişana, care îşi propune să editeze măcar anual o apariţie editorială. Proiectul a fost demarat şi este susţinut de economistul Ioan Degău. Seria editorială reuneşte studii şi articole în temă, unele publicate în reviste şi periodice, altele constituindu-se capitole în monografii regionale, zonale sau locale, dar şi cercetări care văd în premieră lumina tiparului, unele noi, altele din varii arhive.
Volumul IV din „Crişana tradiţională” – „Crişana tradiţională, IV – Pagini de etnografie, istorie şi folclor” este coordonat de Ioan Degău şi cuprinde capitole semnate de profesorii şi oamenii de cultură: Viorel Faur, Miron Blaga, Octavian Blaga, Vasile Todincă, Constantin Costea, Petru Bona, Lucilia Georgescu şi Maria Berindea.
Eveniment
Despre volum au vorbit coordonatorul Ioan Degău, profesorul Blaga Mihoc, prof. Ligia Mirişan, avocatul Paşcu Balaci, prof. Vasile Todincă, dar şi omul de cultură Miron Blaga.
„Valorile culturii tradiţionale sunt pe cale de dispariţie. Cuprinderea lor în filele unor cărţi e absolut necesară. Ioan Degău s-a ocupat de lucrări de specialitate, în calitate de economist, s-a ocupat de bunul mers al banilor şi a scris cărţi din viaţa financiară, a sponsorizat cărţi despre istoria acestor locuri, pot spune cu sume colosale”, a spus profesorul Blaga Mihoc la lansarea de ieri.
Totodată, Blaga Mihoc a creionat şi personalitatea coordonatorului lucrării, prezentându-l ca pe un om apreciat, echilibrat, calm şi senin, iar prezenţa unui număr considerabil de persoane la eveniment a confirmat cele evidenţiate de cunoscutul cercetător orădean.
Prof. Ligia Mirişan l-a prezentat pe Ioan Degău ca pe un om-eveniment.
„Ce poate să ne eternizeze pe noi decât o carte? Prin această carte, dedicată acestei zone tradiţionale, Ioan Degău a creat un eveniment, în cadrul căruia a adunat specialişti şi prieteni care au dedicat file minunatei zone a Crişanei”, a afirmat Ligia Mirişan.
Avocatul Paşcu Balaci, consătean al coordonatorului lucrării, a afirmat că volumul lansat are menirea de a configura acest spaţiu cultural al Crişanei şi că este o completare a celorlalte care au apărut deja. La final, avocatul i-a închinat lui Ioan Degău un sonet din lucrarea „Măreşte suflete al meu pe Domnul”, întrucât lansarea a coincis cu ziua numelui acestuia.
Citiți principiile noastre de moderare aici!