Creştinii ortodocşi, greco-catolici şi romano-catolici sărbătoresc duminică, 28 martie, Floriile. Sărbătoarea aminteşte de Intrarea Domnului în Ierusalim. În această zi este dezlegare la peşte.
„Intrarea Domnului Isus Cristos în Ierusalim este singurul moment din viaţa sa pământească în care Mântuitorul a acceptat să fie aclamat ca Împărat. Duminica Floriilor este precedată de sâmbăta lui Lazăr, zi în care Biserica pomeneşte minunea învierii din morţi a lui Lazăr, săvârşită de Domnul Isus Cristos”, a declarat preotul greco-catolic Olimpiu Todorean.
Simbolul acestei sărbători sunt ramurile de salcie înmugurite, reprezentând primirea triumfală a lui Isus în Ierusalim pe de o parte, iar pe de altă parte reînnoirea naturii.
„În această zi, denumită şi Duminica Stâlpărilor, se sfinţesc, prin rugăciune şi stropire cu agheasmă, ramuri înmugurite de salcie, care se împart creştinilor. Ramurile de salcie amintesc de ramurile de finic şi de măslin cu care a fost întâmpinat Mântuitorul”, a spus părintele Cristian Rusu, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Ortodoxe din Oradea.
Tradiţii populare
Floriile sunt şi un bun prilej de a valorifica tradiţiile populare şi mai ales practicile magige legate de acest praznic.
„În popor se spunea că este bine să te încingi cu aceste ramuri de salcie ca să nu te doară mijlocul. Cu ramurile de salcie, simbol al fertilităţii şi a vegetaţiei de primăvară, apicultorii înconjurau în ziua de Florii stupii, iar ţăranii, convinşi fiind de efectul miraculos al acestor muguri, le îngropau sub brazdă”, a spus Crăciun Parasca, consilier în cadrul Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Bihor. Potrivit acestuia, „în tradiţia populară exista însăşi credinţa că Maica Domnului a binecuvântat salcia, după ce aceasta s-a transformat într-o punte, ajutând-o pe Fecioara Maria să treacă apa unui râu”.
Crăciun Parasca a relatat că în unele zone din Bihor, în noaptea de Florii, fetele pun busuioc sub perină, pentru a-şi visa ursitul. „O altă credinţă, specifică Duminicii Floriilor, spune că aşa cum este vremea în ziua de Florii, aşa va fi şi în ziua de Paşti”, a mai spus Parasca.
Jurnal bihorean şi Bihor Online urează „La mulţi ani şi multă sănătate” tuturor celor care poartă nume de floare.
Crina Dobocan
Citiți principiile noastre de moderare aici!