Perioada de creştere a viermilor de mătase este cuprinsă între lunile mai şi august şi pot fi crescute două serii de viermi de mătase. Cu o încăpere bine aerisită, având ferestrele orientate către nord-est, două hectare de teren cultivate cu duzi şi un kilogram de ouă de viermi de mătase se poate porni o afacere profitabilă.
Un hectar de plantaţie de dud este suficient pentru creşterea a 100 de grame de ouă/serie. Afacerea cu viermi de mătase poate începe cumpărând un kilogram de ouă, adică 1.000 de cutii a 10 grame, pe care să le crească şi să se distribuie larvele altor 50-100 de crescători.
Având în vedere ca o cutie de ouă costă 6 euro şi conţine 20.000 de larve viabile, se poate spune că este o afacere foarte bună. Pentru o cutie de 10 grame de ouă este necesar un spaţiu de 30 de metri patrati, iar pe un hectar de teren pot fi plantaţi circa 8.000 de puieţi de dud.
Dintr-un gram de ouă se pot obţine aproximativ două kilograme de gogoşi, iar pentru creşterea unui gram de ouă de viermi de mătase sunt necesare 35-40 kilograme de frunze de dud.
O posibilitate pentru investitori este accesarea Programului Naţional de Dezvoltare Rurală. Se pot elabora proiecte pentru construirea, modernizarea şi extinderea clădirilor operaţionale şi a utilităţilor pentru procesarea produselor de mătase, darş şi pentru înfiinţarea de plantaţii de duzi.
Preţurile practicate pe piaţa românească sunt de 600 euro/kg pentru ouăle de viermi de mătase, şi de maximum 30 de euro/kg pentru gogoşile de mătase. Pentru firul de mătase naturală se pot obţine aproximativ 30 de dolari pe kilogram.
Durata unui ciclu complet de producţie este de 55-60 de zile, iar pe parcursul unui an se pot realiza două serii de creştere de viermi de mătase. Succesiunea activitaţilor dintr-un ciclu este următoarea: incubaţia oualor – 13-14 zile; – creşterea larvelor – 28-30 de zile; – îngogoşarea şi recoltarea gogoşilor – 10-11 zile; – curăţarea şi dezinfecţia spaţiilor 4-5 zile.
Citiți principiile noastre de moderare aici!