Cifrele diferă în funcție de baza de referință, fiecare agenție sau platformă imobiliară realizându-și analizele după propriile oferte, iar datele publicate arată că piața imobiliară din orașul nostru se menține sub media înregistrată la nivel național, de 1.710 euro/mp utili.
Potrivit Indicelui Imobiliare.ro, prețul mediu al apartamentelor din Oradea a ajuns în decembrie 2024 la 1.635 euro/mp util, sub media națională de 1.710 euro/mp. Deși diferențele sunt vizibile în funcție de sursa de referință, este clar că piața locală continuă să se mențină activă și sub influența tendințelor generale din țară.
La începutul acestui an, în Oradea, prețul unei garsoniere de 40 mp pornește de la 52.000 de euro și poate ajunge să coste peste 100.000 de euro. Apartamentele cu două camere de 50 mp se vând între 82.000 și 140.000 de euro, iar apartamentele cu trei camere de 70 mp costă între 93.000 și 180.000 de euro. De asemenea, cei care își doresc un penthouse de 100 mp, cu patru camere, vor scoate din buzunar peste 200.000 de euro. În funcție de zona aleasă, dar și de suprafață, un orădean va plăti pentru o casă între 120.000 și 700.000 de euro.
Mirko Antonino Giuffrida, CEO al Gaminvest, a declarat pentru Jurnal bihorean că această creștere este evidentă, „atât pentru că rata de apreciere de la an la an încă se menține în creștere în România, dar și pentru că cererea continuă să fie în creștere“.
Astfel, în ciuda diverselor provocări economice, piața imobiliară din țară rămâne un sector activ, unde cerințele sunt mari, iar dezvoltările continuă să influențeze trendurile prețurilor. Unul dintre factorii importanți care influențează piața imobiliară românească este rata dobânzii. Giuffrida a subliniat impactul semnificativ pe care l-a avut anul trecut creșterea dobânzilor asupra costurilor împrumuturilor, ceea ce a dus la prețuri mai ridicate pentru credite.
„O rată a dobânzii mai mare înseamnă costuri mai ridicate pentru împrumuturi. Acest lucru poate descuraja potențialii cumpărători“, a explicat CEO-ul Gaminvest, adăugând că, deși o rată ridicată ar putea reduce cererea pe piața imobiliară, băncile au reușit, prin diverse oferte, să atragă în continuare clienți.
De asemenea, acestă remarcă faptul că „zonele centrale rămân de interes și în acest an“, însă există un interes crescut și pentru zonele unde infrastructura s-a modernizat sau pentru cartierele cu locuințe noi și zone comerciale și de relaxare recent dezvoltate. Aceste schimbări reflectă tendințele actuale ale pieței imobiliare din România, unde accesibilitatea și facilitățile moderne devin tot mai importante.
Sfaturi pentru Investitorii la Prima Achiziție
Pentru persoanele care doresc să investească pentru prima dată în imobiliare, managerul agenției recomandă o informare temeinică și colaborarea cu un specialist cu experiență.
„În agenția noastră, având experiență de peste 17 ani, oamenii pot găsi specialiști care pot oferi o perspectivă mai relevantă și detaliată asupra investițiilor, înainte de achiziție“, a adăugat acesta, subliniind importanța analizării fiecărei opțiuni din perspectiva valorii pe termen lung.
Riscurile investițiilor imobiliare
Într-o piață imobiliară fluctuantă, Giuffrida consideră că protejarea investiției se face printr-o „perspectivă pe termen lung“. El explică faptul că „o mare parte din fluctuații sunt temporare, însă planificarea financiară se face pe un termen mai lung“. Astfel, investitorii trebuie să analizeze evoluțiile pe termen lung, pentru a evita impactul negativ al schimbărilor bruște.
„Riscurile sunt multe“, spune acesta, incluzând volatilitatea pieței, inflația și riscurile legate de lichiditate și îndatorări. Cu toate acestea, el subliniază că un plan corect de investiții, consiliat de un specialist, poate reduce semnificativ aceste riscuri.
„În biroul nostru dispunem de soluții din partea companiilor asiguratoare, gândite să protejeze investițiile clienților“, mai spune managerul.
Până la 600 de euro/lună pentru închirierea unui studio de lux
Referitor la piața chiriilor din Oradea, Giuffrida menționează că, „media prețurilor chiriilor în Oradea comparativ cu alte orașe din țară este situată între pozițiile 6 și 9 din topul orașelor“.
Chiria medie pentru un apartament cu două camere, mobilat și dotat complet, este de aproximativ 320 de euro pe lună. La polii opuși, găsim garsoniere cu confort redus la 150 de euro și studio-uri de lux la 600 de euro pe lună. De asemenea, oferta de locuințe este mai ridicată decât cererea, ceea ce influențează evoluția prețurilor în acest sector.
Trimite articolul
XPreturi umflate artificial, de mirare ca de unde au unii atatia bani sa cumpere un mini apt de 50 mp cu 120 de mii euro 🙁
-
“Ieste” bani numa cā nu “ie” declaraţi chiar toţi.