Potrivit noii OUG, doar anumiți bugetari ar urma să primească vouchere începând de anul următor. Concret, de acestea vor beneficia angajații de la stat care au salariul brut de până în 8.000 de lei. De aceleași beneficii ar urma să se bucure și angajații din poliție, armată sau alte instituții de forță care, de asemenea, vor avea decontate pachetele turistice până la pragul salarial de 8.000 de lei net.
[eadvert]
Varianta inițiala a propunerii de OUG privind reducerea cheltuielilor avea pragul fixat la salariul de 10.000 de lei brut, asta însemnând că cei care primeau, în mână, 5.850 de lei nu mai beneficiau de voucherele de vacanță.
Majorarea plafonului salarial de la care nu se mai alocă vouchere de vacanță vine după ce angajații din Finanțe au organizat proteste în mai multe județe din țară.
Ce prevede noua variantă OUG
În documentul făcut public de stiripesurse.ro, se arată următoarele:
- Instituțiile publice, astfel cum sunt definite la art. 2 alin. (1) pct. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, și la art. 2 alin. (1) pct. 39 din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale, cu modificările și completările ulterioare, indiferent de sistemul de finanțare și de subordonare, inclusiv activitățile finanțate integral din venituri proprii, înființate pe lângă instituțiile publice, acordă, anual, personalului încadrat care realizează venituri net lunar de natură salarială de până la 8000 lei inclusiv, în perioada 1 ianuarie 2024 -31 decembrie 2026, vouchere de vacanță în cuantum de 1.600 lei pentru un salariat;
- Începând cu 1 ianuarie 2024, ordonatorii de credite acordă obligatoriu, lunar, pentru personalul încadrat ale căror venituri salariale nete lunar sunt sub 8.000 lei inclusiv, indemnizații de hrană la nivelul anual a două salarii de bază minime brute pe țară garantate în plată, cu excepția personalului Ministerului Apărării Naționale, Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Justiției – Administrația Națională a Penitenciarelor, Serviciului Român de Informații, Serviciului de Informații Externe, Serviciului de Protecție și Pază și Serviciului de Telecomunicații Speciale, precum și a personalului poliției locale care, potrivit legii, beneficiază de drepturi de hrană în temeiul Ordonanței Guvernului nr. 26/1994 privind drepturile de hrană, în timp de pace, ale personalului din sectorul de apărare națională, ordine publică și siguranță națională, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
- După alineatul (3) se introduce un nou alineat, alin. (3^1), cu următorul cuprins: ”Prin derogare de la prevederile art. 1 alin. (2) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 8/2009, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 94/2014, cu modificările și completările ulterioare, în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2026, pentru personalul militar, polițiștii, polițiștii de penitenciare și personalul civil din instituțiile publice de apărare, ordine publică și securitate națională ale căror solde lunare/salarii lunare nete sunt de până la 8.000 lei inclusiv, se decontează serviciile turistice prestate de orice structură de primire turistică clasificată aflată pe teritoriul României, achiziționate direct sau prin intermediul unei agenții de turism licențiate, în limita a 1.600 lei anual pentru un salariat.”.
Trimite articolul
XAr trebui că statul Român sa de-a și la privat vouchere , nu doar angajaților de la stat. Sau sa nu le mai de-a de loc. Încă o dovadă că statul se lafaie ne banii noștri și împart contribuțiile noastre cum vor ei. Din vechiul proverb “Cine împarte, parte își face” . Unul din motivele in care nu votez aceste partide mafiote. Așa fac și cu pensiile speciale. Sunt destui fraieri care să plătească taxe ,ca ei să-și umple buzunarele.
-
Ar fi util să mai studiezi gramatica limbii române.
Exemple:
”…sa de-a și la…”
”…sa nu le mai de-a de loc…”-
Cand s-or da vouchere de studiu a gramaticii o sa invete si el. Pana atunci, doar n-ai vrea sa o faca pe banii lui? Ca doar costa enorm si nu si-a permis saracul.
-
-
Da, statul roman nu oferă aceleași condiții 🙂
Firmele pot oferi vouchere de vacanta în limita a 6 (șase) salarii de baza minime brute pe țară. Adică în sistemul privat, un angajat poate primi vouchere de vacanta în valoare de circa 18000 de lei/an. Dar asta-i poveste care tine de contractul de munca și de bugetul de venituri și cheltuieli al firmei.
Asta-i România, cu doua măsuri: bugetarii pot avea vouchere de 1450 (sau 1600) lei, angajații la privat pot avea vouchere de pana la 18000 lei.
Bugetarii pot avea indemnizație de hrana de putin peste 300 de lei, impozabil, pe luna, angajații la privat pot avea tichete de masa în valoare de peste 700 de lei pe luna.
Cu siguranță statul isi cocoloșește angajații, având în vedere ca în privat aceleași beneficii pot fi considerabil mai mari.-
Doar ca sa nu uitam de unde da statul banii pentru angajatii lui. Cu alte cuvinte privatul sustine si cheltuielile cu angajatii proprii si in mare parte si salariile bugetarilor prin taxele si impozitele platite. Sa nu mai vorbim despre eficienta si cumpatare in cheltuieli.
-
POATE-i bere, POATE-i vin, POATE-i pipi de rechin?! Cel mai probabil e ca e posibil sa poata fi asa.
-
Aceeași tendință și a acestui guvern de avantajare ale celor din instituțiile de forță, aducă la eu limita este de 8000 lei net pe când la celelalte instituții 8000 lei brut , rușine să vă fie tot timpul faceți tâmpenii aducă pentru voi și toate guvernele după 90 unii sunt speciali și le dați salarii enorm de mari și pensii speciale egale cu ultimul salar un activitate iar la plebe le dați 45 % din media tuturor salariilor din activitate, rușine să vă fie șmecherilor de politruci parveniți.
In conditiile in care volumul de munca s-a diminuat simtitor-mii de firme radiate,digitalizare etc.si daca te duci la ghiseele din Trezorerie este pustiu de clienti-imediat ars face o reducere de personal de min.30%.