Miercuri, de Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei, medicii au pus degetul pe rană şi au informat că în ultimii ani a scăzut numărul persoanelor care fac această boală, dar a crescut periculos de mult numărul celor care devin rezistenţi la tratamente şi există riscul de transmitere a acestei forme de rezistenţă a bolii.
Le scapă partea socială
Bihorul este un judeţ cu mai puţine cazuri de tuberculoză decât altele din ţara noastră, dar cu toate acestea numărul cazurilor cu multidrog rezistent a crescut. La această oră sunt 462 de bihoreni cu TBC, dintre care 25 sunt copii. Un număr de 23 de cazuri sunt cu multidrog rezistent şi nu mai răspund la niciun tratament existent în România, iar doi dintre ei sunt exponenţii formei excesive de boală şi refuză să coopereze cu medicii pentru a se vindeca.
Şefii Direcţiei de Sănătate Publică Bihor şi cei ai Spitalului de Pneumoftiziologie au explicat că pentru a se vindeca, bolnavii de tuberculoză trebuie să fie constanţi atât la prezenţa pentru consulturile la anumite intervale de timp după externare, cât şi la respectarea tratamentului şi a unei alimentaţii corespunzătoare. Din nefericire însă, majoritatea bolnavilor de tuberculoză provin din medii sociale joase şi fără educaţie, astfel că unii nu pricep că nu trebuie să renunţe la tratament atunci când se simt mai bine, în timp ce alţii nu îşi permit să suporte nici costurile deplasării de la domiciliu la spital, nici ale unei alimentaţii sănătoase.
Deşi inspectorii sanitari şi doctorii fac de ani buni prevenţie în judeţ, în comunităţile sociale cu risc de a contracta boala, spun că ar avea feed-back mai mare dacă ar fi sponsorizaţi de nişte firme care ar putea să motiveze nevoiaşii bolnavi să se ţină de tratamente dacă le-ar oferi alimente sau alte produse necesare traiului de zi cu zi.
O.S.
Citiți principiile noastre de moderare aici!