Datele indică o creștere față de aceeași perioadă a anului precedent, când au fost anchetate pentru același motiv 45 de persoane.
[eadvert]
Cel mai recent caz a fost cel al unui tânăr de 28 de ani, din județul Timiș, care a fost prins în seara de joi, 10 august, pe o stradă din Oradea. Polițiștii au constatat că, pe lângă faptul că avea suspendat dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice, bărbatul ar fi consumat substanțe cu efect psihoactiv.
Două accidente provocate de șoferi drogați
Dacă în prima jumătate a lui 2022 nu a fost consemnat, în Bihor, niciun accident provocat de șoferi aflați sub influența substanțelor psihoactive, în acest an au fost înregistrate două astfel de evenimente rutiere, se arată în informarea Inspectoratului Județean de Poliție. Unul dintre acestea a fost cel din 22 iunie, de pe Calea Aradului, din Oradea, unde un șofer de 25 de ani, care ar fi consumat alcool și metamfetamină înainte de a se urca la volan, a lovit pe zebră un copil de 12 ani, care a murit după o lună, în spital.
Acest conducător auto a fost unul dintre cei opt care au fost reținuți de polițiști, în perioada august 2022 – august 2023 pentru că ar fi condus sub influența substanțelor psihoactive. El a fost ulterior arestat, măsură care a fost luată și în cazul altor două persoane aflate într-o situație asemănătoare. ”Față de o altă persoană a fost dispusă măsura preventivă a controlului judiciar”, a precizat comisarul-șef Alina Fărcuța, purtătorul de cuvânt al Poliției Bihor.
O singură sentință dată în Bihor pentru șofat sub influența drogurilor
Bihon.ro și Jurnal bihorean au verificat și situația proceselor aflate pe rolul judecătoriilor din județ, în care inculpații au fost acuzați de conducerea unui autovehicul sub influența substanțelor psihoactive. Potrivit informațiilor de pe portalul de jurisprudență Rejust, un singur proces de acest fel a fost soluționat în acest an, în Bihor, prin condamnarea la închisoare cu executare a unui șofer. Este vorba despre un caz din 2020, în care Judecătoria Oradea a pronunțat sentința în luna aprilie a acestui an. Inculpat a fost conducătorul unei autoutilitare oprit pentru verificări într-o noapte din luna martie 2020, pe Strada Meșteșugarilor, din Oradea. Polițiștii l-au testat antidrog, stabilind că a consumat mai multe substanțe interzise, printre care MDMA și cocaină. În final, el a fost trimis un an în penitenciar, sentința fiind definitivă.
Pedepse înăsprite
Potrivit legislației rutiere, persoanele care conduc după ce au consumat substanțe interzise riscă închisoare de la unu la cinci ani, la fel ca în cazul șoferilor prinși cu o alcoolemie de peste 0,40 mg./l alcool pur în aerul expirat. Mai mult, o dată cu intrarea în vigoare, pe 13 iulie, a Legii Anastasia, șoferii drogați, care au provocat un accident de circulație în care și-au pierdut viața una sau mai multe persoane, nu mai pot scăpa cu suspendarea executării pedepsei sub supraveghere.
După gratii vor fi trimiși și șoferii fără permis ori cu permisul anulat, precum și cei care au o îmbibație alcoolică de peste 0.80 g/l alcool pur în sânge, dacă provoacă un accident mortal.
Trimite articolul
XLegea e f. permisiva! 5 ani puscarie pt. cei care urca bauti/drogati!!!
In caz de pagube, 7-10 ani.
25 de ani pt. uciderea unui om si pe viata, in caz de ucidere a 2 persoane, la fel ca in SUA, unde au fost cazuri, tocmai relatate in presa.
De ce nu se elimina răul de la rădăcină. Câte persoane nevinovate trebuie sa mai moară din cauza lacunelor din legislație si a organelor incompetente.