37.345 de cereri unice au fost depuse de fermierii bihoreni la APIA în cadrul campaniei recent încheiate. O situație îmbucurătoare, spun reprezentanții instituției, este că a crescut numărul fermierilor care au depus cereri pentru o suprafaţă mai mare de 50 de hectare, cu 47.
Astfel, conform statisticilor APIA Bihor la cele opt centre locale ale APIA din judeţ au fost depuse cu 945 de cereri unice pentru suprafeţe mai mici de 50 de hectare decât în anul trecut. „Este vorba de suprafeţe de teren pe care aceştia le-au vândut sau le-au arendat, iar acum se găsesc la fermierii cu peste 50 de hectare”, spune, Florian Pavel, directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Bihor.
Muncă pe brânci
De la 1 martie şi până pe data de 15 mai funcţionarii APIA nu au avut nicio sâmbătă liberă, în ultima perioadă lucrând chiar şi duminica, fiecărui funcţionar APIA revenindu-i o încărcătură de cerei de peste 550 comparativ cu media europeană de 250 de cereri pe funcţionar. „Vreau să fac această precizare deoarece volumul de muncă este unua, calitatea muncii este alta. La o astfel de încărcătură volumul poate să înfluenţeze calitatea. Până în prezent nu este cazul dar efortul colegilor este unul aproape de limita suportabilităţii”, a precizat directorul APIA.
În ceea ce priveşte suprafeţele solicitate la plată, lucrul care este cel mai important este că la fermierii sub 50 de hectare suprafaţa a scăzut cu 3.085 de hectare timp în care suprafaţa la fermierii peste 50 de hectare a crescut cu 8.000 de ha.
„Acesta este de fapt scopul de drept şi raţiunea fondurilor comunitare derulate prin APIA şi AFIR, de a creşte numărul exploataţiilor de natură comercială capabilă să producă şi să comercializeze nu doar o agricultură de subzintenţă”, este de părere Florian Pavel.
În ajutoarul APIA au venit şi funcţionarii Direcţiei Agricole Judeţene Bihor. „Colegii mei au sunat peste 10.200 de restanţieri care nu şi-au depus cereri de plată conform programării. În urma discuţiilor cu aceştia, telefonic şi direct, am constat că aproximativ 250 de fermieri şi-au vândut terenurile în termenul scurs de la ultima sesiune de depuneri şi peste 750 de proprietari l-au arendat altor fermieri. Din cei contactaţi, 116 au spus că nu vor depune anul acesta cereri de plată din motive personale”, a declarat Nicolae Hodişan, directorul DAJ Bihor.
Modificări
În perioada 16 – 31 mai inclusiv, la sediile Centrelor județene/locale APIA, fermierii pot depune modificări la Cererile Unice de Plată depuse în cadrul Campaniei 2018, fără aplicarea de penalităţi. Urmează ca în intervalul 4 iunie – 4 iulie să aibă loc efectuarea controlului administrativ, inclusiv controlul preliminar al cererilor unice de plată, eșantionarea acestora precum și transmiterea eșantioanelor. Între 5 iulie – 1 octombrie 2018 se va efectua controlul la fața locului pentru cererile unice de plată eșantionate la control pe teren, iar controlul aferent al unor obligații specifice, în iarna sau în primăvara anului următor. Plata avansului pentru anul de cerere 2018 se va efectua în perioada 16 octombrie – 30 noiembrie iar plata finală ca diferență între cuantumul acordat în avans și cuantumul calculat pentru anul de cerere 2018 se va efectua între 1 decembrie 2018 – 31 martie 2019.
Plăţi
Conform evidenţelor APIA, în perioada 16 octombrie -30 noiembrie 2017 APIA a aprobat avansuri aferente cererilor unice de plată în valoare de 27,9 milioane euro pentru un număr de 30.730 fermieri din totalul de 36.988 cereri eligibile, iar plata finală au însemnat încă 55,5 milioane euro.
La cele 83,5 milioane euro plătite în total pentru cererile unice de plată se adaugă plăţile făcute pentru măsurile specifice, în valoare de 12,7 milioane euro, suma totală plătită fermierilor bihoreni ridicându-se astfel la 96,2 milioane euro.
„Pâmântul trebuie să aducă plus valoare. Nu este important cine îl lucrează. La nivelul judeţului s-a uniformizat interesul pentru cumpărarea terenurilor. Şi cele mai slabe terenuri, solurile slab productive, sunt puse în valoare prin tehnologii moderne aduse chiar de firmele care au acţionariat străin. Se aduc utilaje performanțe, se foloseşte sămânţă de calitate, au pieţe de desfacere la preţuri bune”, a precizat Nicolae Hodişan, directorul DAJ Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!