„Învățământul secundar superior și grupa mare din învățământul preșcolar devin obligatorii până cel mai târziu în anul 2020, grupa mijlocie până cel mai târziu în anul 2023, iar grupa mică până în anul 2030”. De asemenea, „frecventarea învățământului obligatoriu poate înceta la forma cu frecvență la 18 ani”. Ambele prevederi sunt cuprinse în proiectul de lege inițiat de senatorul orădean Szabo Odon, care a trecut, miercuri, de Senat.
Până în prezent, învățământul obligatoriu era de 11 clase – și începea la clasa pregătitoare și se încheia la clasa a X-a.
Proiectul de lege adoptat de senatori prevede creșterea duratei învățământului obligatoriu, astfel: până în 2020 – grupa mare de la grădiniță și clasele a XI-a și a XII-a (14 ani în total), până în 2023 – grupa mijlocie (15 ani în total), iar până în 2030 – grupa mică (16 ani de învățământ obligatoriu).
Cum învățământul obligatoriu va fi de 12 clase, este posibil ca evaluările intermediare să dispară – după cum a anunțat Ecaterina Adronescu.
„Am declanșat dezbateri publice cu directorii școlilor din țară și din capitală și încercăm să vedem care este percepția. Pentru că acum evaluarea de la clasa a VIII-a este doar o evaluare pentru încheierea gimnaziului și repartizarea elevilor în școli profesionale, clasice sau duale, și respectiv în licee. Clasa a VIII-a nu mai reprezintă sfârșitul învățământului obligatoriu, cum era în legea 84”, a declarat presei centrale Andronescu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!