Acesta e proiectul ministrului Cseke Attila pentru creșele construite de Ministerul Dezvoltării. „La propunerea noastră, Guvernul a alocat 370 de milioane de euro, din fondul pentru Planul Național de Redresare și Reziliență, pentru construcția creșelor. Sprijinirea familiilor, încurajarea natalității și susținerea tinerelor mame în întoarcerea lor pe piața forței de muncă după concediul de creștere a copilului reprezintă o prioritate pentru noi”, e mesajul ministrului Cseke.
[eadvert]
Așa vor arăta creșele construite de Ministerul Dezvoltării. La propunerea noastră, Guvernul a alocat 370 de milioane de…
Posted by Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei on Tuesday, March 23, 2021
Ministrul spune că vor fi construite clădiri de trei mărimi: creșe mai mici pentru 40-50 de copii, creșe în orașele mai mari, pentru 100-110 copii și creșe de dimensiuni medii în care se vor putea juca 60-70 de copii. Clădirea va avea spălătorie și bucătărie pentru pregătirea meselor calde. „Vom construi o sală mare, multifuncțională, un cabinet medical și spații administrative. În jurul clădirilor va fi amenajat un spațiu de joacă în aer liber, astfel încât fiecare copil să dispună de cel puțin 10 mp. Dacă în orașele mari nu vom dispune de tot terenul necesar vom putea folosi și acoperișul pentru a amenaja spații verzi, locuri de joacă sigure. Pe acoperiș se vor putea amplasa și panouri fotovoltaice pentru a aduce și un aport de energie verde. Vom construi clădiri pasive. Aceasta înseamnă că geamurile și ușile, pereții și podeaua vor fi bine izolate, construite cu ajutorul celor mai noi tehnologii. Astfel va fi nevoie de resurse minime pentru a asigura temperatura optimă în clădire”, spune ministrul.
Modificări în dezbatere
Înainte de a prezenta conceptul imobilelor care vor găzdui creșele, ministrul a supus dezbaterii publice noul act normativ care modifică reglementările privind proiectarea și construcția creșelor. „Modificările sunt necesare pentru că reglementările în vigoare, adoptate în 1997, nu reflectă condițiile și realitatea din prezent…În acest an vom demara un amplu program național de construcție de creșe. În baza unor prevederi legale moderne putem construi creșe moderne, adaptate nevoilor contemporane”, a precizat Cseke Attila.
Din cele 79 de pagini de reglementări în vigoare, 67 vor fi eliminate, iar cele 12 rămase vor fi modificate. Noul act normativ va conține prevederi privind eficiența energetică a clădirilor, folosirea energiei din surse regenerabile și construcția unor creșe pasive din punct de vedere al protejării mediului înconjurător.
„Totodată, reglementările din 1997 conțin prevederi care s-au dovedit a fi neaplicabile, de exemplu, regula de a asigura cel puțin 100 de mp spațiu de joacă în aer liber pentru fiecare copil. La o creșă de 100 de copii, de 1-3 ani, înseamnă 10.000 mp sau un hectar de teren. Nu este fezabil. Vom modifica această reglementare la minimum 10 mp pentru fiecare copil, însemnând 1.000 de mp la o creșă cu 100 de copii”, a afirmat ministrul.
Construirea de creșe a fost unul dintre primele proiecte anunțate de ministru la instalare. Argumentul său e acela că România are doar 386 de creșe în toată țara, adică 10 creșe pe județ, ceea ce ne clasează pe ultimul loc în Europa. Prin acest proiect, Cseke Attila speră să încurajeze natalitatea.
Trimite articolul
XMusai să băgați și niște farmacii la creșe.
În Ungaria la Debrecen sunt 3 farmacii în tot centrul.
În Viena trebuie să umbli mult ca să vezi o farmacie.
Noi avem 15 farmacii pe fiecare stradă,, și suntem al naibii de sănătoși.
-
farmacii, banci si sali de jocuri de noroc din 2 in 2 magazine ;(. Spune mult despre societate
Sper, că copii nu vor avea terenul de joacă pe acoperiș. Dacă totuși proiectanții îl consideră un loc ideal pentru joacă să pună și garduri de protecție.
Urasc expresile politicienilor de genu: VREM SA / VOM CONSTRUI
eu nu inteleg, cine nu va lasa, de ce nu facerti? de ce trebuie sa va laudati pe Fb (o alta porcarie) cu ce vreti sa faceti?
Propun sa faceti ceva si apoi sa va laudati! Eu unu sunt satul de promisiuni!
Proiectele sunt doar modele de crese. Realitatea urbana(rurala) in care se vor construi (sau mai degraba nu) aceste crese are foarte multe constrangeri care nu vor permite ridicarea creselor ‘model’ visate. Doar daca se vor construi la marginea localitatilor unde constringerile de teren, dotari, vecinatati sunt mai mici. Dar cine va dori sa duca copii departe de casa la crese, cand acestea ar trebui in mod normal sa fie cat mai usor accesibile si pe jos, nu numai cu masina? Si de banii investiti in povestile de crese propuse, care nu propun solutii ieftine (verzi) ce sa mai vorbesc.