S-a încheiat şi ultimul târg de păsări şi animale mici de anul acesta organizat în Şanţul Cetăţii. Protagoniştii evenimentului au fost crescătorii de păsări şi animale mici din Asociaţia crescătorilor de păsări şi animale mici Nufărul Oradea.
Este momentul în care micii crescători îşi fac bilanţul şi planuri pentru anul viitor. Participarea a fost mai redusă ca la ediţiile trecute, dar cei care au fost prezenţi nu au avut ce regreta. Cei mai mulţi erau mulţumiţi de vânzările făcute, în special cei care au adus la târg iepuri şi căţei. Mulţi au venit la târg să facă schimb de exemplare pentru schimbarea sângelui, pentru a putea obţine exemplare deosebite anul viitor.
Târg de animale la Oradea
Unul dintre micii fermieri mai avea de vânzare doi iepuri din rasa Uriaş gri german, după ce înainte vându-se unul. Pentru un pui de câteva luni, preţul cerut era de 120 de lei, iar o femelă matură costa 200 de lei. Omul ne-a declarat că i-a mers destul de bine anul acesta. „Nu am de ce să mă plâng. Noi cei din asociaţie avem marfă de calitate. Am vândut şi în Italia prin intermediul internetului”, ne-a declarat crescătorul.
Altul avea de vânzare găini din rasa Brahma care cântăreau până la 5 – 6 kilograme. „La prima vedere ai zice că fiind mai mari mănâncă mai mult. Dar nu-i adevărat, nu mănâncă mai mult decât o găină obişnuită, însă nici ouăle nu sunt mai mari”, explică Pálfi Sándor. Omul cerea pentru o găină Brahma 200 de lei.
Un alt fermier, Silaghi Alexandru din Sântion, a adus la târg o adevărată grădină zoologică: găini, raţe, iepuri, gâşte. „Am acasă peste 350 de exemplare din diferite rase. Numai din Brahma am 15 feluri. Am o mare pasiune pentru ele. Este bine de ştiut că cine se ocupă cu aşa ceva trebuie să aibă grijă în permamnenţă de sănătatea animalelor”, spune Sisi. La târg a adus, la comandă, o rasă de gâşte care trăieşte în Egipt pe care le-a vândut cu 400 de lei perechea. „În ţară sunt doar trei perechi de astfel de exemplare. Eu le vând pentru că sunt geloase şi le bat pe celelalte”, a declarat fermierul.
Dacă tot suntem la capitolul gâşte, un alt târgoveţ cerea pentru o gâscă americană 120 de lei.
Crescătorii de porumbei nu se prea lăudau la târgul de duminică cu vânzările făcute. „În această perioadă nu se prea vând porumbei. Aceştia trec mai bine primăvara. Pentru mine este un hobby, creşterea porumbeilor, care nu-mi aduce nici un câştig. Este multă cheltuială cu medicaţia, mâncarea şi achiziţia de exemplare deosebite. Fac ceea ce fac din pasiune”, a subliniat Adi Cionca, care cerea pentru un porumbel din rasa King 70 de lei.
Deşi mulţi participanţi la târg spuneau că nu prea au bani, adevăraţii pasionaţi făceau şi pe dracu-n patru pentru a putea să-şi cumpere exemplarul dorit. „Am dat pe un porumbel Voltat 15 lei. Nu prea am bani, dar mi-a plăcut”, a declarat un alt cumpărător.
Căţeii au fost de data aceasta mai puţini, dar tot au atras atenţia celor prezenţi. Un Ciobăneac asiatic costa 600 de lei, iar un Ciobăneasc carpatin – 200 de lei. „Sunt foarte buni la pază la oi. Nu mănâncă mai mult decât un Şorecar”, a ţinut să precizeze Cioca Ianos Ludovic, un cioban din Tărian.
Un alt participant la târgul de duminică cerea pe un pechinez 150 de lei.
Şi de data aceasta, copiii au fost printre cei mai curioşi vizitatori. Chiar dacă afară erau 0°, micuţii nu se grăbeau încercând să mângâie, la rând, fără frică, toate păsările şi animale care le ieşeau în cale.
Următoarele ediţii ale târgului vor avea lor în a treia duminică din lunile: februarie, martie, aprilie, mai şi august, septembrie, octombrie şi noiembrie.
DAN BIRTA
Citiți principiile noastre de moderare aici!