A făcut mare tam-tam în ultima vreme Programul guvernamental potrivit căruia persoanele fizice din România, care sunt cuprinse în sistemul de învăţământ sau care urmează cursuri de specializare autorizate de Ministerul Educaţiei Naţionale sau Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale, pot obţine credite cu dobândă şi costuri zero. Creditul de studii „Investeşte în tine” se acordă prin intermediul CEC Bank, dobânda şi comisionul de analiză fiind suportate de stat. Creditul este garantat de FNGCIMM sau FRC în proporţie de 80% din valoarea finanţării, exceptând dobânzile şi comisioanele.
Finanţarea se va acorda sub forma unui credit de studii, cu trageri multiple, în funcţie de facturile prezentate la decontare sau plata directă a furnizorului pe baza facturii proforma. Creditul acordat în cadrul Programului nu va fi utilizat pentru refinanţarea altor credite în derulare ale beneficiarului şi nu va putea fi refinanţat în cadrul Programului.
Valoarea creditului este maxim 40.000 lei, pentru tineri cu vârsta între 16 şi 26 ani neîmpliniţi şi maxim 35.000 lei, pentru persoane cu vârsta cuprinsă între 26 ani împliniţi şi 55 de ani.
Valorile pot fi suplimentate cu 20.000 lei în cazul în care beneficiarul se angajează sau este angajat pe perioada derulării Programului.
Cheltuieli eligibile
Creditul este destinat finanţării nevoilor beneficiarilor şi familiilor acestora privind educaţia, sănătatea, cultura, sportul şi de habitat. El poate fi utilizat pentru: plata cărţilor, rechizitelor, cursurilor, revistelor de specialitate; plata creşelor, grădiniţelor, şcolilor particulare; plata cursurilor de specializare sau calificare; plata cursurilor de pregătire profesională; taxe de studii, inclusiv master, doctorat, MBA; plata chiriei şi a utilităţilor; plata locurilor de cazare în cămine studenteşti; o parte din construcţia sau achiziţia de locuinţe; modernizarea sau renovarea unei locuinţe; costul medicamentelor, analizelor, serviciilor dentare şi al intervenţiilor chirurgicale; cheltuieli de transport pentru deplasări la manifestări ştiinţifice şi concursuri; abonamente sau bilete culturale (cinema, teatru, operă, bibliotecă, muzee); costul publicării cărţilor sau al studiilor de specialitate; articole sportive; taxa de participare la manifestări ştiinţifice şi concursuri; achiziţionarea de calculatoare, laptop-uri, imprimante, softuri de specialitate. Creditul se acordă pe o perioadă de maxim zece ani, inclusiv perioada de graţie, care nu poate fi mai mică decât perioada studiilor, dar nici mai mare de cinci ani de la data acordării creditului.
Paşi de urmat
Persoanele care doresc să obţină un astfel de credit trebuie să facă primul pas la bancă. De acolo vor obţine o adeverinţă tipizată pe care trebuie să o ducă la instituţia de învăţământ pentru completare. Mai este nevoie de copii ale actelor de identitate ale solicitantului sau ale codebitorilor, după caz.
Documentaţia necesară accesării finanţării mai conţine: cererea de credit, declaraţia de reşedinţă a solicitantului, declaraţia solicitantului prin care va declara că va utiliza creditul numai pentru cheltuielile aferente programului, acordul reprezentantului legal (în cazul în care solicitantul este minor).
Citiți principiile noastre de moderare aici!