La sfârșitul săptămânii trecute, sâmbătă, 4 aprilie 2020, s-a publicat în Monitorul Oficial, OUG 42/2020, prin care IMM-urile și microîntreprinderile din România vor putea accesa credite bancare garantate de stat, cu dobândă zero.
„Obiectivul schemei de ajutor de stat îl reprezintă susținerea IMM-urilor în contextul crizei economice generate de pandemia COVID 19. Bugetul schemei de ajutor de stat este de 781 milioane lei, echivalent în lei al sumei de aproximativ 161 milioane euro. Plafonul maxim de garantare este de 15 miliarde lei, echivalent în lei al sumei de aproximativ 3,1 miliarde euro”, ne-a informat Melinda Morariu, managing partner la Infocredit Oradea.
Prin implementarea schemei se estimează acordarea de ajutor de stat unui număr de maximum 40.000 de beneficiari. Valoarea maximă cumulată a finanțărilor garantate de stat care pot fi acordate unui beneficiar în cadrul acestei facilități este de 10.000.000 lei. Valoarea maximă a creditelor/liniilor de credit pentru finanțarea capitalului de lucru este de 5.000.000 lei, iar pentru creditele de investiții este de 10.000.000 lei.
Eligibilitate
Beneficiarii eligibili ai acestei scheme de finanțare reprezintă o arie largă de IMM-uri și microîntreprinderi din domenii variate, Guvernul reducând acum lista de coduri CAEN care nu sunt eligibile. Astfel, nu sunt eligibile domeniile: activități de jocuri de noroc și pariuri, producție sau comercializare de armament, muniții, explozibili, tutun, alcool, substanțe aflate sub control național, plante, substanțe și preparate stupefiante și psihotrope, activități de investigare și protecție.
Valoarea și durata creditelor
„Durata maximă a finanțărilor este de 72 de luni în cazul creditelor pentru investiții, fără posibilitate de prelungire, și de 36 de luni în cazul creditelor/liniilor de credit pentru capital de lucru. Aceste credite/linii de credit pentru capitalul de lucru pot fi prelungite cu maximum 36 de luni”, a precizat Melinda Morariu. Durata garanțiilor acordate nu poate depăși șase ani.
Furnizorul schemei de ajutor de stat este Ministerul Finanțelor Publice, iar Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici și Mijlocii, denumit în continuare FNGCIMM, îi sunt delegate atribuțiile de administrare a schemei.
IMM-urile care au contractat credite/linii de credit garantate, beneficiază de un grant în limita cumulului rezultat dintre valoarea comisionului de risc, a comisionului de administrare, aferente garanției acordate, și a dobânzilor aferente creditelor/liniilor de credite, dar nu mai mult de echivalentul în lei a 800.000 euro per întreprindere. Cursul de schimb euro/leu pentru calcularea plafonului maxim de 800.000 euro este cursul Băncii Naționale a României valabil la data emiterii acordului de finanțare.
Pentru agricultură
Ajutorul nu depășește 120.000 euro pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în sectorul pescuitului și acvaculturii sau 100.000 euro pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole. Cuantumul ajutorului acordat întreprinderilor care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole nu trebuie stabilit pe baza prețului sau a cantității produselor introduse pe piață.
„Firmele care aplică pentru obținerea granturilor depun un document scris prin care se angajează să nu disponibilizeze personalul existent de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență până la 31 decembrie 2020. Întreprinderea poate organiza programul de lucru al salariaţilor în funcţie de evoluţia activității curente a acesteia”, explică expertul în creditare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!