Potrivit informaţiilor furnizate de Septimiu Moga, directorul Agenţiei Bihor a Băncii Naţionale a României (BNR), volumul total al creditelor acordate de unităţile teritoriale bihorene ale instituţiilor de credit româneşti a fost la finele lunii iulie 2017 de 6.301 milioane lei, în creştere faţă de luna similară a anului 2016 cu 4,41%, dar într-un ritm uşor mai scăzut faţă de cel înregistrat la nivel naţional, de 5,31%.
„Componenta în lei a creditelor bancare a crescut cu 13,6% în aceeaşi perioadă, ajungând la 3.210 milioane lei, în timp ce componenta în valută s-a diminuat cu 3,67%, ajungând la 3.091 milioane lei”, a precizat Septimiu Moga.
Unul din motivele care stau la baza ritmului uşor mai redus de creştere a fost determinat de ponderea mare a creditelor restante din economia bihoreană, care era de 11,25%, comparativ cu 5,34%, cât a fost ponderea înregistrată la nivel naţional. „Cele mai multe credite restante se înregistrau la finele lunii iulie în cazul celor în valută, unde rata creditelor restante era de 18,47%, cea mai mare rată din ţară, în timp ce restanţele în lei reprezentau doar 4,32%, puţin peste media pe ţară”, spune şeful BNR Bihor.
Rata creditelor neperformante la nivel naţional a fost de 8,32% în luna iunie, fiind pe un trend descendent semnificativ, faţă de 11,02%, cât era la finele lunii iulie a anului 2016, fiind doar cu puţin peste pragul de semnal roşu al Autorităţii Bancare Europene (8%).
Categorii de credite
Valoarea creditelor acordate populaţiei din judeţul Bihor a crescut în intervalul iulie 2016 – iulie 2017 cu 4,15%, ajungând la suma de 2.878 milioane lei, în timp ce creditele acordate companiilor a crescut cu 4,64%, ajungând la suma de 3.419 milioane lei. Şi în privinţa repartiţiei creditelor pe companii, respectiv persoane fizice, economia bihoreană se diferenţiază de situaţia existentă la nivel naţional, unde creditele alocate persoanelor fizice le devansează pe cele acordate companiilor. Dacă în judeţul Bihor la un leu acordat persoanelor fizice revin 1,18 lei alocaţi companiilor pe ţară, raportul este de 0,91.
„Cea mai abruptă evoluţie o înregistrează creditele pentru locuinţă în lei, care în intervalul iulie 2016 – iulie 2017 au crescut cu aproape 34%, în timp ce creditele în valută pentru locuinţe au scăzut cu aproape 9%. Comparativ cu evoluţia înregistrată la nivel naţional, observăm acelaşi ritm de scădere a creditelor în valută pentru locuinţe, ritmul de creştere a creditelor pentru locuinţă în lei este uşor mai ridicat, de aproape 37%”, a subliniat Septimiu Moga.
Banca Naţională a României a identificat în raportul privind stabilitatea financiară câteva vulnerabilităţi, care pot oferi totodată şi o explicaţie pentru ritmul mai redus al creditării în judeţul Bihor. Vulnerabilităţile sunt legate de asimetria gradului de îndatorare a populaţiei. Astfel, după venit, gradul de îndatorare a persoanelor care au un salariu net sub nivelul mediu (în judeţul Bihor nivelul salariului mediu net este mai mic faţă de cel pe ţară cu circa 20%), se menține mai ridicat decât mediana ratei dintre serviciul datoriei şi venituri aferentă sectorului populației, asimetria fiind mai puternică în cazul debitorilor cu credite ipotecare (53%, față de 37% la nivel naţional).
Valorile înregistrate pentru debitorii care au contractat credite noi în anul 2016 relevă faptul că acest fenomen continuă să se amplifice, în special în cazul creditelor ipotecare (rata dintre serviciul datoriei şi venituri pentru debitori cu credite ipotecare noi și cu salariul lunar net sub media economiei naționale de 55, față de 43% rata sus-amintită medie pentru toți debitorii cu credite ipotecare noi).
Citiți principiile noastre de moderare aici!