Consilierii locali întruniţi în ultima şedinţă ordinară de dinainte de alegeri au votat fără comentarii un proiect de hotărâre care permite operatorului de termoficare să se îndatoreze cu 30 de milioane de lei. Proiectul propus se referă la „aprobarea punctelor de pe ordinea de zi a şedinţei extraordinare a Adunării Generale a Acţionarilor societăţii Termoficare SA din 23 noiembrie”.
La al doilea punct pe ordinea de zi a şedinţei AGA figurează aprobarea ofertei câştigătoare de creditare. „Termoficare SA a luat acest credit pentru a putea plăti gazul. Contractul cu Romgaz prevede plata în avans, iar până acum, în acest sezon rece, nu au fost încasări importante”, declară viceprimarul Mircea Mălan. Creditul va fi luat de la Raiffeisen, pe 12 ani. La licitaţia anterioară contractării creditului s-au depus oferte la şase bănci. Cea a Raiffeisen a avut cel mai mic cost, rata dobânzii fiind de 0,79%, iar comisionul de acordare este de 0,8%.
„Plata gazului natural se face în avans. Deoarece Termoficare Oradea SA nu a avut posibilitatea de a constitui o garanţie financiară (cash sau scrisoare de garanţie bancară) cu o valoare care să acopere contravaloarea gazelor naturale ce urmează a fi livrate pe 3 luni consecutive cu cel mai mare consum, aproximativ 86 milioane lei, furnizorii de gaz au solicitat plata gazului în avans. Termenul mediu de încasare a facturilor de energie termică este de 62 de zile de la emiterea acestora. Privitor la decalajul dintre producerea în co-generare a energiei electrice şi termice şi încasarea bonusului de co-generare, plata bonusului de cogenerare de către Transelectrica SA se face în termen de 30 de zile de la închiderea lunii, rezultând un decalaj de minimum 55 de zile între plata gazului natural şi încasarea bonusului de co-generare”, este justificarea Municipalităţii pentru accesarea creditului de către operatorul de termoficare.
Proiectul de hotărâre a întrunit majoritatea necesară promovării, fără comentarii din partea aleşilor locali.
Citiți principiile noastre de moderare aici!