La finalul lunii, Consiliul Local al comunei Sânmartin ar urma să voteze contractarea unui credit în valoare de 30 de milioane de lei, cu două trageri preconizate, în 2020 și 2021. Ulterior acestui vot, se vor purta discuții cu mai multe bănci, pentru contractarea efectivă a creditului. Motivul acestui gest e ușor de ghicit. Una dintre cele mai bogate comune din țară, comuna Sânmartin este afectată în chip sever de oprirea industriei hoteliere și de agrement, efect al pandemiei de coronavirus.
“7,4 milioane de lei erau veniturile prevăzute în proiectul de buget, pentru primele trei luni ale anului, și am încasat doar 30% din ce era prevăzut”, ne declară primarul Cristian Laza. Însă, decât să facă rectificări negative, acesta preferă să ducă mai departe investițiile din comună și din băi, chiar dacă apelând la credit. Din viitorul împrumut bancar se vor achita și o bună parte din cofinanțările locale la proiectele europene accesate.
“Aveam două variante. Să abandonăm șantierele, ceea ce ne-ar costa destul de mult, pentru că oricum ar trebui aduse într-o stare de conservare, iar anul viitor ar trebui actualizați indicatorii, ceea ce ne-ar suplimenta costurile. Sau să accesăm acest credit, să finalizăm toate lucrările. Acestea se ridică la un nivel care nu a mai fost întâlnit, în ultimii 50 de ani”, arată primarul.
Un alt aspect ce nu trebuie omis – faptul că, o dată trecut valul epidemiologic, Băile Felix și Băile 1 Mai vor reveni la viață, și vor trebui să arate mult mai bine decât arată azi.
Pe ce se vor duce banii
Iată pe ce dorește primarul Laza să cheltuie viitorul credit:
– 10 milioane de lei pentru modernizarea străzilor în cartierul nou din Sânmartin (arealul cuprins între “Beverly Hills” și Cihei), reprezentând cofinanțarea comunei Sânmartin într-un plan de investiții în valoare de 16,75 milioane (executant Drum Asfalt), ce beneficiază de finanțare guvernamentală, prin PNDL;
– 8 milioane pentru asigurarea cofinanțării la proiectul “Reabilitare și modernizarea stațiunii turistice balneo-climatice Băile 1 Mai”, proiect ce se ridică la 39,45 milioane de lei, cu finanțare UE;
– modernizarea drumului din Cihei DC 62, de la limita cu Oradea până la intersecția cu str. Ștefan cel Mare: carosabil, trotuare, accese proprietăți, cu pistă dublă de biciclete și canalizare pluvială. Din cele 7,17 milioane, cât e valoarea contractului cu SC Drumuri Bihor, suportată din bugetul local, Primăria s-ar împrumuta pentru 5 milioane;
– 5 milioane pentru extinderea rețelor de alimentare cu apă și canalizare în Cihei, dintr-o investiție ce totalizează 8,49 milioane de lei, suportată din bugetul local;
– 2 milioane de lei pentru extinderea și modernizarea școlii vechi din Sânmartin cu încă patru săli de clasă, pentru mutarea integrală a ciclului primar în această clădire.
Ce se întâmplă cu proiectul de reabilitare a rețelelor stradale din Băile Felix, ce beneficiază de finanțare UE? “Acolo avem 10% cofinanțare, plus finanțăm din bugetul local coborârea în canalul tehnic a rețelei de electricitate, perimetrală întregii stațiuni. Intenționăm să asigurăm această cofinanțare din resurse proprii”, transmite primarul Laza. Investiția se află în execuție, într-o stațiune pustie.
Și-au redus salariile, în Primărie
În paralel, primarul informează că, la nivelul Primăriei, s-au făcut economii. Pe lângă trimiterea în șomaj tehnic a 75% din personalul SC SPAS SA, s-au făcut reduceri salariale, în Primărie. “Primarul și viceprimarul au renunțat la 50% din venitul net, iar ceilalți la 25%”, precizează primarul Cristian Laza.
34 de persoane angajate la societatea Primăriei – SC SPAS SA – au fost trecute în șomaj tehnic. SC SPAS SA este, în fapt, acronimul de la Servicii Publice Agrement și Salubritate SA, fiind înființată de Primăria și Consiliul Local Sânmartin, societatea fiind înființată pentru a executa în regie proprie anumite lucrări din comună.
Trimite articolul
XMă gândesc că au avut de unde tăia din salariile nesimțite pe care și le au majorat,din banii contribuabililor.Dar de ce se împrumută ???Se lăudau PSD iști in frunte cu JANOȘ ȘMANGLEALĂ, câți bani au direcționat din fondurile locale județene, guvernamentale , prezentau mari realizări ale domnului primar prin absorbția fondurilor europene și ei la Sânmartin au asfaltat 3 străzi , au spart artera principala in mijlocul sezonului ,fapt care a dus la pierderi pentru agenții economici locali și acum bunii samariteni se împrumută și îndatorează comuna care are un buget considerabil .Asta da exemplu de administrare fiscală în folosul comunității, tipic PSD, îți dă cu o mana și îți ia cu trei .