The Institute prezintă noile generații de creativi români, în fiecare an, la „Diploma”.
Evenimentele și expozițiile din cadrul „Diploma” au ca scop atragerea unui public interesat de artă și industrii creative, care poate fi un potențial angajator sau un partener al tinerilor absolvenți. „Diploma” este cotat ca o rampă de lansare pentru următoarea generație de creativi din România. Directorul Departamentului de Arte Vizuale al Facultăţii de Arte lectorul universitar dr.Teofil Ştiop a reprezentat Oradea la vernisajul expoziţiei Diplom. din Bucureşti. „Expoziţia reuneşte o selecţie de lucrări de la facultăţile cu profil artistic şi vocaţional din Bucureşti iar începând din acest an au fost incluse şi proiecte de diplomă de la alte facultăţi din ţară. Pentru această ediţie, dedicată picturii, au fost invitate la secţiunea Pictură Facultăţiile de Arte din Oradea, Iaşi, Timişoara şi Galaţi. Departamentul de Arte Vizuale din Oradea a selectat pentru acest eveniment trei proiecte: unul coordonat de mine, cel al absolventului Bota Adrian unul coordonat de Lect.univ.dr. Constantin Costea, cel al absolventei Alexandra Andreica şi unul coordonat de Lect.univ.dr. Cantemir Meşter, cel al absolventului Claudiu Rusu ”, anunţă lectorul universitar dr.Teofil Ştiop pe o reţea de socializare.
Solaris, inspirat de Lem
Adrian Bota, student la Facultatea de Arte Oradea, este prezentat un artist dedicat atât domeniului picturii, cât și cel al tatuajelor.
La această expoziţie, tânărul artist a prezentat proiectul „Solaris” inspirat de romanul științifico-fantastic sub același nume scris de Stanislaw Lem, dar și procesul de solarizare al fotografiilor. Potrivit institute.ro, „înrădăcinat în zona activității subconștientului, proiectul prezintă imaginea trecutului, prezentului și viitorului, bazată pe experiențele personale ale privitorului. Cele trei ordini temporale sunt prezentate ca fiind inseparabile, de asemenea fiind strâns legate de relațiile interpersonale. Pierderea unei persoane dragi determină activitatea unei zone specifice a subconștientului, această temă fiind des întâlnită de-a lungul istoriei artei”.
„Broken Puzzle”
Alexandra Andreica s-a născut în Zalău, a studiat artele vizuale la Facultatea de Arte din cadrul Universității din Oradea. Trăiește și lucrează în Londra. Lucrarea prezentată în cadrul expoziţiei, „Broken Puzzle ” abordează tema contrastelor românești în perioada de tranziție reflectând contemporanitatea. „Lucrarea reflectă contrastul tăios dintre tehnologia avansată, preocupare principală a oamenilor din zilele noastre, și reminiscențele comunismului, contrast ce definește ignoranța și o răsturnare a valorilor umane și a priorităților oamenilor, care predomină în gândirea contemporană a omului de rând, omul mediocru.Titlul proiectul face trimitere la modul în care contrastele surprinse evidențiază prezența unor elemente din mai multe lumi diferite pe care istoria le regrupează ca pe un puzzle imperfect.
Tehnicile de lucru folosite sunt: pictura în ulei pe pânză, pictura în ulei pe placaj, pictura în acril pe pânză iar o lucrare este în tehnică mixtă combinând pictura în ulei și acril pe pânză ”, se arată în prezentarea făcută artistei. În opinia specialiştilor, cu proiectul Broken Puzzle, Alexandra Andreica se sincronizeayă cu valul de interes reprezentat de noul figurativ.
„Totul despre nimic”
Pentru absolventul Facultăţii de Arte Oradea Claudiu Rusu desenul a fost, încă din copilărie, un mijloc de exprimare şi l-a ajutat să îşi creeze propria personalitate.
Lucrarea „Totul despre nimic ” reprezintă, în concepţia artistului, imaginea claselor sociale, stratificarea societăţii umane şi discrepanţa acestia care este acceptată ca o normalitate. „Ne naştem în cadrul unui grup cu care interacţionăm şi suntem influenţaţi fără îndoială de mediu. De mici suntem setaţi de a gândi şi de a acţiona după un anumit tipar, fapt care duce la depersonalizarea proprie. Deoarece e-ul personal este sufocat şi i-a aparenţa standardelor impuse; noi am ales să creem personaje ,,desbrăcate de această personalitate impusă, cu ajutorul imaginilor animaliere, fiecare având simbolistica sa, reprezentând natura primară a fiinţei umane, care in cele din urmă ne face sa vedem mai bine stratificarea socităţii umane.
Pentru a înţelege mai bine proiectul am să dau un citat din Edward Aloysius Murphy, care zice în felul următor: «Expert este cel ce ştie din ce în ce mai mult despre din ce în ce mai puţin, până când ştie totul despre nimic.» ”, spune Claudiu Rusu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!