Iubitorii genului vor fi încântați auditiv cu piese ale compozitorului britanic E. Elgar: „Serenadă în mi minor pentru orchestră de coarde”; „Introducere şi Allegro pentru orchestră de coarde” și „Concert pentru vioară și orchestră în si minor”.
Referitor la concert dirijorul britanic a precizat că „muzica lui Elgar e pentru mine una foarte specială, fiind un privilegiu să dirijez piersele compuse de el. Spun acest lucru prin prisma faptului că în această parte a Europei nu prea se cunosc piesele lui Elgar. Tocmai de aceea eu doresc să-l promovesz, să-l cunoașteți”.
Despre soliști
Alexander Walker a absolvit Universitatea din Bristol și a studiat la Conservatorul din St. Petersburg. Între anii 1994 – 2004 a fost dirijorul principal al Orchestrei Simfonice Voronezh. În ultimii ani este invitat să dirijeze concertul aniversar Elgar în Malvern. A câștigat premiul „Supersonic” al Magazinului „Pizzicato”. Printre alte realizări profesionale de excepţie ale dirijorului Alexander Walker, în domeniul muzicii de operă, se evidenţiază excelentele reprezentaţii cu operele „Tristan și Isolda”, „Rusalka”, „Verbum Nobile”, „Carmen”, „Ariadne auf Naxos”, „Le Postillon de Lonjumeau”. Ca dirijor invitat a condus Opera de Stat din Istanbul, Royal Opera House, Metropolitan Opera, Teatrul „Mariinsky” din Rusia, Royal Ballet, Finnish National Opera, London City Opera.
Solistă va fi violonista Alda Dizdari. Un muzician recunoscut cu multe valenţe. A fost prim violonista cvartetului de coarde „Allegri”, al ansamblului de la capela Saint-Mark din Luxemburg şi solista multor orchestre din Europa şi SUA. Este fondator al „Chromatico Contemporary Ensemble”. În 2006 a primit prima nominalizare pentru premiul „Cel mai bun muzician al muzicii clasice al anului” în ţara sa natală, Albania. Născută la Tirana, într-o familie de muzicieni Dizdari şi-a părăsit ţara natală de la o vârstă fragedă pentru a-şi urma cariera în muzică. A studiat în România la Universitatea din Bucureşti. Şi-a continuat studiile de masterat la Universitatea Illinois din SUA. Dizdari cântă pe o vioară G. B. Ceruti, Cremona 1791, cumpărată special pentru ea de un sponsor particular.
Cvartetul „Intermezzo” (Florin Avrma – vioara I, Kurucz Tibor – vioara II, Valer Mînecan – violă, Trendler Maria – violoncel) vor fi și ei prezenți și vor interpreta „Introducere şi Allegro pentru orchestră de coarde”.
Membrii formaţiei sunt colegi în cadrul orchestrei simfonice a Filarmonicii de Stat Oradea. Prima apariţie publică a cvartetului “Intermezzo” a avut loc în aprilie 2006 la Bazilica romano – catolică din Oradea, cu ocazia unui concert de binefacere. De atunci componenţa acesteia a rămas neschimbată, repertoriul său fiind permanent îmbogăţit cu lucrări aparţinând tuturor perioadelor şi stilurilor componistice, de la clasic la contemporan.
Citiți principiile noastre de moderare aici!