Ionuț Cercea a absolvit Facultatea de Arte a Universității din Oradea și studiază la IFA – International Fashion Academy, una dintre cele mai mari şcoli de fashion design din lume, alături de Paris Fashion Institute, Central Saint Martins din Londra, Istituto Marangoni din Milano, celebrul Polimoda din Florenţa, ori New York University, Parsons The New School For Design şi Fashion Institute of Technology. Aceasta după ce a câștigat un concurs organizat de cel mai mare producător de fermoare, pe când studia la Oradea.
[eadvert]
Creațiile lui Ionuț apar alături de cele ale artistului și designerului Jase King, în cadrul unui proiect editorial al cărui rezultat este spectaculos.
„Este vorba despre lucrarea mea de Master la Școala Internațională IFA Paris, care se numește «Please Stand by». Este o colecție care se construieste pe o «pânză» destul de intinsă. E realizată o parte acasă în Oradea, în ultimul an de Master, iar o parte la Paris, la școala de la care am primit bursa în 2018. Lucrarea stă la fundamentul principiilor: Reduce, Reuse, Recycle. E un proiect născut pe baza discuțiilor din media online din ultima vreme, discuții care aveau ca subiect cum cumpărăm în exces haine/ obiecte și nu le folosim decât foarte puțin. Sunt discuții despre efectele devastatoare ale activității unui gigant massmarketer, începând de la producția lui derulată în țările sărace si până la «foamea noastră de a cumpăra în perioada soldurilor», pe ideea «hai că haina asta costă doar 9,99 lei și o fi bună iarna viitoare». Țin să spun că această colecție e realizată și din resturi de la hainele mele sau resturi de obiecte casnice, de exemplu o perdea de organza… dar nu numai. Sunt 8 metri de organza albastru electric printre altele. Este un proiect care, la propriu, redă o altă viață unui obiect textil. Un obiect pe care poate l-am găsit în atelierul de creație Ildi Herczeg sau la Diana Bartolf, oamenii dragi și care sunt pasionați de aceleași idei și povești ca mine. Fiind vorba de un editorial + styling, în paginile revistei nu se regăsește întreaga colecție Ca sursă de inspirație am avut curentul artistic Bauhaus/Constructivismul Rus. E o linie foarte colorată, gender neutral, dar în același mod în care am lucrat și pentru Inside Fashion Gala by YKK în2016. Promit să se vadă asta pe pagina oficială «I Criscer by Ioan Cercea», dar și pe instagram @icriscer”, spune tânărul Ionuț Cercea.
În urmă cu câțiva ani, Ionuț a povestit motivul pentru care numele său e Cercea, respectiv Criscer, pentru https://beautifybybeatrice.ro: „Când eu aveam trei luni, părinții mei s-au despărtit. Legea spunea atunci că trebuie să pastrez numele mamei, adică Cercea. Deci în buletin sunt Cercea Ioan. Pe tata îl cheamă însă Cristea, iar eu am ales să îmi aduc părinții laolaltă măcar simbolic, unind cele două nume. Cristea + Cercea = Criscer. Căci în realitate, ei nu mai sunt împreună de foarte mulți ani.”
De fiecare dată când se află în fața unei reușite, Ionuț Cercea își amintește cu drag de cei care l-au ajutat și de „bunăvointa Bunului Dumnezeu și a oamenilor dragi ce mi-au fost scoși în cale. Au trecut ani frumoși și fructuoși, alături de o mână bună de oameni, de profesionisti, unii dintre ei profesori – Olimpia Urdea, Andor Corina, Georgeta Mihele, sau lideri pe piata modei / textilelor – Elena Stoica, sponsori precum YKK România, Mihaela Pavel, Bara Vioara – scenograf la Teatrul Regina Maria, prieteni – Teodora Vlaicu, Artist Digital Suprarealist, fotografi profesioniști – Adela Rusu, Gheorghe Petrila, modelele Cristina Mihele, Mariana Kofler, Lascu David, creatoarea de accesorii ce va prezentare la Milano luna viitoare – Dorina Morna, sau antreprenori – Clara White, Edina Antal. Nu am cuvinte să le mulțumesc pentru că, datorită lor, am un plus profesional adăugat aspirațiilor și ambițiilor mele. Am reușit un portofoliu frumos și pentru că lucrurile frumoase se fac cu oameni și între oameni dragi”, a explicat Ionuț Cercea.
De când studiază la Paris, Ionuț a fost inclus în show-urile de modă ale designerului american Rick Owens, stabilit în capitala Franței, dar s-a implicat și în Hope Walk, un proiect care a combinat aspectele umanitare cu inventivitatea. Proiectul Hope Walk, condus de studenții de la Master of Arts în Designul Contemporan de Modă al IFA Paris, a întărit colaborarea institutului de modă cu 15 refugiați, a dus la încurajarea emigranților și integrarea lor în societatea franceză. A fost o modalitate de a oferi acestor oameni vulnerabili o pauză creativă și plină de culoare, consideră Ionuț Cercea.
Trimite articolul
XAsta nu mai e arta. Asta e nebunie.