Proiectul, care așa cum explicau participanții la conferința de vineri, 13 mai 2022, se pregătește de finalizarea perioadei de implementare, este realizat de Asociația pentru Promovarea Afacerilor din România și INNOVA Agenția de Dezvoltare Regională a Regiunii Marea Câmpie de Nord din Ungaria. Bugetul total al proiectului a fost de 1.132.937 euro din care fonduri FEDR 962.997 euro. Gonczi Jozsef, președintele APPAR, în calitate de beneficiar, episcopul Böcskei László, gazdă și ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, în calitate de finanțator au vorbit despre proiect și importanța acestuia.
[eadvert]
„Mă aflu într-o postură nouă, aceea de a prezenta un astfel de proiect, un proiect despre care acum 3-4 ani nici nu ne puteam gândi că îl vom găzdui și că vom oferi o astfel de perspectivă viitorului. În catacombele Palatului Episcopal, așa cum spun unii despre subsol, avem nu doar mărturii despre trecut , ci putem privi și spre viitor. Este un proiect neobișnuit pentru o clădire istorică, monument. Noi dorim ca acest loc să fie unul de întâlnire, un loc unde cei care se întâlnesc să progreseze în creație într-o lucrare comună spre binele societății. Cred că acesta e un loc în slujba oamenilor, un mediu propice pentru dezvoltarea durabilă și de viitor și sperăm să fie un spațiu tot mai animat cu rezultate perceptibile”, a spus episcopul romano-catolic Böcskei László.
FIX Makerspace oferă spații de lucru tip coworking, spații studio pentru cei care preferă lucrul individual, acces la echipamente și unelte pentru prelucrarea lemnului, metalului, textilelor, gravare și tăiere laser, mașină de frezat CNC, imprimare de mari dimensiuni și 3D și acces exclusiv din regiune la un workflow complet de fabricație digital și prototipizată rapidă.
Ministrul Cseke Attila a vorbit despre importanța Programului de Cooperare Teritorială România-Ungaria prin care a fost finanțat și acest proiect, un program cu un buget de 232 milioane de euro din fonduri europene și de la bugetul de stat, un program care va continua cu un buget aproape similar, deoarece și-a dovedit eficiența. „Este un program de succes care leagă comunitățile din ambele părți, un program care aduce multă plusvaloare. În acest program, Bihorul are un loc fruntaș: din 100 de proiecte care au fost finanțate, 46 sunt din Bihor. Aceasta nu e laudă, e realitatea. Atunci când s-a deschis apelul, UAT-urile și cei din sfera privată au profitat și au depus proiecte. Mulțumesc și Guvernului Ungariei că a înțeles cât de important e parteneriatul în elaborarea programului, cât e de important e ca de ambele părți ale graniței să avem progres, să aduce mai aproape cetățenii unii de alții.
FIX Makerspace este un loc al creației, al inovației care se desăvârșește într-un loc cu o istorie de 250 de ani. A crea, a inova într-un astfel de loc are un farmec deosebit. Iar aceasta este posibil și datorită episcopului Böcskei, un om echilibrat, deschis la nou, la modernitate, spre civilizație. Cred că și în acest fel putem păstra valorile tradiționale ale bisericii mai aproape. Și cred că e vorba și despre curaj, fiindcă nu știu câți ar fi avut curajul să-i propună episcopului un asemenea proiect. Vă îndemn să aveți idei creative în locații mai puțin obișnuite, așa cum se întâmplă aici”.
Președintele APPAR Gonczi Jozsef a vorbit despre maniera în care s-a născut proiectul, din aproape în aproape, de la ideea de afaceri, la fonduri prin care aceasta era susținută, dar care după finalizarea proiectului nu se mai bucura de mentorat. Makerspace-urile ajută la creșterea bazei de abilități a populațiilor locale, readuc producția de ultimă generație în centrele orașelor și oferă oamenilor noi oportunități de a fabrica obiecte proprii. Fabricarea la fața locului nu numai că este o modalitate eficientă de reducere a amprentei de carbon a produselor, ci și un mod de a construi oportunități de angajare durabilă și de a oferi membrilor know-how pentru a reuși în cea de-a patra revoluție industrială.
Citiți principiile noastre de moderare aici!