Direcţia pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Bihor autorizează spaţiile de comercializare cu amănuntul al vinurilor de masă în vrac. „În vederea obţinerii autorizaţiei comercianţii de vin de masă în vrac vor depune o solicitare în scris la sediul DADR Bihor în urma căreia inspectorii Inspecţiei de Stat pentru Controlul Tehnic Vitivinicol vor verifica condiţiile minime de dotare”, a precizat Nicolae Hodişan, directorul coordonator al DADR Bihor. Astfel, cramele trebuie să aibă sistem de ventilaţie, sistem de menţinere al unei temperaturi optime, sistem de alimentare cu apă şi de canalizare, pardoseală din materiale gresie şi faianţă, vase confecţionate din materiale care să nu contribuie la deprecierea produsului depozitat şi certificat de litrare pentru recipientele cu capacitate mai mare de 300 litri.
Autorizaţi
Până în prezent un număr de 15 crame din judeţul Bihor au obţinut autorizaţia pentru comercializarea vinului de masă în vrac. Dintre acestea, zece se găsesc în Oradea, două în Beiuş şi câte una în Aleşd, Salonta şi Marghita.
Totodată, aceşti agenţi economici sunt obligaţi să ţină evidenţa transporturilor de vinuri conform unui registru special şi să anunţe inspectorii DADR Bihor pentru obţinerea vizelor în termen de cel mult cinci zile de la data descărcării.
„Deţinătorii de crame care comercializează vinuri fără a deţine autorizaţie riscă sancţiuni cuprinse între 4.000 -10.000 lei”, a concluzionat Nicolae Hodişan.
Comercianţii de vin de masă în vrac au obligaţia efectuării recepţiei calitative. Conform normelor în vigoare aceştia vot trimite probe din fiecare transport la un laborator autorizat, în cazul judeţului Bihor în cadrul Facultăţii de Protecţia Mediului funcţionează un laborator autorizat de către DADR Bihor, în vederea efectuării analizelor fizico-chimice şi organoleptice.
Inspectorii vitivinicoli vor preleva prin sondaj contraprobe de vin pentru verificarea conformităţii acestora.
Simona Albinaru
Citiți principiile noastre de moderare aici!