Felix Cozma este candidatul PSD care a renunţat la şefia AJPIS Bihor (protecţie şi inspecţie socială – n.red.) pe care a ocupat-o ani la rândul şi, implicit, la statutul de funcţionar public. Cozma afirmă că a procedat astfel, pentru ca mesajul său electoral să aibă cu adevărat greutate. „Nu era moral să rămân funcţionar public şi să fac campanie electorală”, afirmă Cozma, plasat de PSD Bihor pe locul 2 pe lista cu candidaţii pentru Senatul României.
„Oradea a diminuat resursele”
Cât despre mesajul său electoral, Cozma şi-ar dori o legislaţie care să înlesnească şi, în acelaşi timp, să încurajeze serviciile sociale, la o scară diversificată. De asemenea, ar vrea ca primăriile şi în special Primăria Oradea să sprijine mai mult serviciile sociale. Fostul şef al AJPIS face referire la deja celebrul caz al lui Viorel Paşca de la Dumbrava, cel care, fără forme legale, ajută pe cont propriu oamenii aflaţi în dificultate, pe care instituţiile din Oradea sau alte oraşe ale Bihorului nu pot să-i mai susţină.
„În cazul bunului samaritean Paşca de la Dumbrava, acesta nici nu se va putea autoriza, dacă nu vor exista modificări legislative. Nu este prevăzut nicăieri termenul de persoană fizică ca poată presta asemenea servicii socale. În acest context, ar trebui să se decidă dacă persoanele fizice au voie sau nu să presteze servicii sociale. Să vedem cum îşi va putea aduna sumedenia de acte, ca să se poată autoriza. Să vedem de unde provin aceste persoane şi ce a făcut Statul înainte să ajungă acolo, deoarece majoritatea provin din spitale, de pe străzi, din conjuncturi nefavorabile. Ar trebui găsită o rezolvare şi în această situaţie. Să nu se înceapă cu amenda. Primăria de acolo trebuie să se implice mai activ şi să reuşească să înfiinţeze un centru pentru nevoile acestor persoane. Nu este o rezolvare să ascundem problema sub preş”, cere Cozma, care critică şi Primăria Oradea pentru o lipsă de implicare în zona prestaţiilor sociale.
„Să nu ne facem că nu vedem ce se întâmplă la Oradea, unde DGASPC are sau nu are locuri pentru aceste persoane, aceste locuri fluctuează. Cutuma este aceasta, ducem persoanele la Tinca, la Dumbrava, că acolo sunt primiţi. Dar este un nonsens, centrele de acolo nu sunt autorizate, au fost amenzi. Trag un semnal de alarmă, trebuie găsită o rezolvare, nimeni nu-şi asumă nimic. Autoritatea publică locală, inclusiv Oradea, trebuie să fie mai atentă, nu este o rezolvare să nu îi mai ai aici, chiar dacă sunt şi persoane care vin din alte judeţe. În Oradea, alocările de resurse s-au diminuat foarte mult, banii pentru ONG-uri s-au diminuat”, atenţionează fostul şef AJPIS.
Autorizaţii scumpe
Pesedistul are un cuvânt de spus şi în sprijinul ONG-urilor cu prestaţii sociale care, crede acesta, ar trebui scutite de la plata taxelor de autorizare. Cozma: „Un ONG este tratat ca un SRL şi nu este normal. I se aplică aceleaşi taxe pentru autorizaţii la ISU, DSP, DSV. Decât să cheltuie banii pe aceste autorizaţii, să fie folosiţi pentru beneficiarii din centre. ONG-urile trebui să ajute beneficiarii, nu birocraţia din România. Legislaţia pe asistenţa socială necesită modificări. Asistentul social are multe provocări, care nu sunt evidenţate nici salarial, nici pe dezvoltare profesională, deşi rolul lor în comunitate ar trebui să fie unul proactiv”.
Cozma afirmă că în urmă cu câteva luni, de la Oradea a ajuns pe masa Autorităţii naţionale un memoriu cu propuneri de modificări legislative care, însă, este în continuare ignorat în Capitală. „Indiferent că vorbim despre o primărie sau un ONG, nu există o protecţie pentru cei ce fac anchete sociale, la domiciliu, în comunităţi cu riscuri. Majoritatea asistenţilor sociali sunt doamne şi riscul este şi mai mare. O problemă mare se leagă şi de standardele pentru licenţiere/autorizare a ONG-urilor în acest domeniu”, evidenţiază Cozma.
Cozma vs Suciu
Altfel, pesedistul îşi critică contracandidatul din PNL, pe ginecologul Nicolae Suciu, pentru declaraţiile pe care acesta urmă le-a făcut recent, că medicii care nu se îngrijesc să se perfecţioneze în profesia lor, să nu mai poată practica medicina.
Citiți principiile noastre de moderare aici!