În mediile profesionale de astăzi, foarte rar vei întâlni birouri în care mai funcționează eticheta formală, care implică ținuta obligatoriu formată din costum, cămașă, cravată și pantofi formali. În același timp, ultimii doi ani ne-au făcut martori la o schimbare vizibilă a alegerilor vestimentare ale bărbaților, consecință a preocupării accentuate pentru cultivarea unei imagini încrezătoare. Și atunci, răspunsul la veșnica întrebare „Cum să te îmbraci la birou?” se prefigurează printr-o noțiune pe cât de paradoxală, pe atât de utilă: stilul business casual.
Business casual descrie ținuta de lucru a aproape jumătate din populația angajată a Statelor Unite. Apărut ca urmare a nevoii de eliberare de sub rigiditatea incomodă pentru un job de 8 ore sau mai mult, business casual este în esență un stil echilibrat și rafinat, dar degajat. Comparat și confundat cu „smart casual”, care cuprinde o paletă mult mai largă de posibilități și este rezervat, în principiu, timpului liber sau unor medii de lucru mai permisive, business casual are și profesionalismul stilului business clasic, dar este mult mai abordabil și nepretențios.
În Franța sau Italia, vei întâlni pe stradă adesea bărbați îmbrăcați în pantaloni gri din lână (sau chinos, pe timp de vară), o cămașă formală simplă, cu sau fără cravată, un blazer bleumarin subțire sau gros și pantofi eleganți cu șireturi – înlocuiți în lunile călduroase cu loafers Gucci purtați, evident, fără șosete. Această ținută, cu variațiunile de rigoare, a devenit un fel de uniformă a bărbatului european – și, o spunem cu bucurie, este o uniformă de admirat.
Dacă styling-ul anterior este totuși rodul eleganței și flerului francez și italienesc, business casual pornește de la o ținută de bază, de unde poți jongla cu diverse piese vestimentare. Ai nevoie de o cămașă, preferabil însoțită de cravată, o pereche de pantaloni stilați foarte bine croiți, o pereche de pantofi din piele, cu șireturi și un blazer sau sacoul unui costum.
Să le luăm pe rând. Cămașa cea mai indicată este cea formală, cu guler și manșete întărite și cu un model grafic cât de minimalist – poți opta cel mult pentru dungi, modelul în carouri rămâne în sfera smart casual. În privința cromaticii, ai grijă doar să eviți culorile prea aprinse, alegând în schimb nuanțe pale de albastru, mentă, roz sau galben, în special pentru outfit-urile de vară. Atenție la guler – cele mai actuale sunt cămășile cu guler deschis (“spread colar”), iar gulerul prins cu nasturi este de evitat, cu excepția situațiilor în care îl porți cu un pulover deasupra.
Cravata, deși nu e obligatorie, e mai mult decât binevenită, fiind exact accentul de care ai nevoie pentru a sublinia latura office a ținutei. În caz că o lași deoparte, poartă cămașa cu gulerul descheiat la unul sau doi nasturi – niciodată mai mult. Un papion colorat îți poate înveseli ținuta, dacă stilul care te caracterizează este eclectic. În orice caz, batista din buzunarul sacoului sau blazerului n-ar trebui să lipsească.
Pantalonii ținutei office trebuie să arate la fel de impecabil ca și restul hainelor – asta elimină de la început modelele de pantaloni din bumbac subțire (chinos) sau alte materiale care se șifonează. Lâna este materialul cel mai bun pentru așa-numiții “dress pants” recomandați de stiliști, iar diversele amestecuri pe bază de lână sunt de mare ajutor. Pantalonii din twill (o țesătură diagonală), amestec de twill și bumbac sau cei din țesătură de cord (corduroy) sunt o alternativă bună. În unele birouri, în plin sezon călduros se acceptă totuși și pantalonii din bumbac – chinos. Jeanșii, pe de altă parte, ies complet din discuție.
La capitolul pantofi, lucrurile sunt simple. Stilul business casual cere pantofi perfecți – pentru că ei dau nota finală de stil, în orice situație. Te poți baza pe pantofii formali cu șiret (Oxford, Derby sau Brogue), din piele, cu mențiunea că, spre deosebire de stilul office formal, aici ai libertatea de a încerca tot felul de culori și texturi. Un pantof Brogue roșu sau unul Derby din piele întoarsă nu vor face notă discordantă. La fel ca și în cazul pantalonilor, în anumite condiții poți opta pentru loafers, purtați cu sau fără șosete.
În sezoanele răcoroase, peste cămașă vei îmbrăca un pulover de calitate, cu gulerul în V sau un cardigan, o jachetă sport din lână preferabil uni sau un pardesiu din gama formală sau semiformală (Chesterfield, Crombie, trenci, covercoat, peacoat). Soluția pentru lunile mai călduroase ale anului îți este dată de un blazer cu sau fără nasturi aurii, o jachetă sport de vară (din bumbac sau mătase) sau un sacou versatil de la unul din costumele din garderoba ta.
Să nu uităm de celelalte accesorii – geanta, în primul rând. Servieta neagră pe care o afișează majoritatea purtătorilor de costum ar putea fi stingheră într-o ținută office casual, așa că e bine să te orientezi fie spre serviete în alte culori, fie spre o geantă de umăr din piele. O modă mai recentă a adus în prim plan geanta de mână, asemănătoare celei de voiaj – transformată într-un accesoriu stilat și extrem de practic. Ceasul de mână ar fi bine să fie prezent, dar e de preferat să nu fie un model ultra-pretențios și în niciun caz nu va fi un model sport. Orice alte brățări sau inele sunt excluse, în timp ce o pereche de butoni discreți sau un ac de cravată nu pot decât să dea ținutei o notă în plus de șarm și personalitate.
Odată ce știi exact ce haine și accesorii poți alege atunci când eticheta locului tău de muncă este „business casual”, vei observa, în timp, ce ți se potrivește mai bine și unde poți experimenta mai mult. În cel mai bun caz, vei putea purta fără probleme pantaloni roșii sau un sacou verde smarald, fără a ieși din caracterul adecvat ținutei office. Succes!
Poți găsi mai multe articole despre stilul masculin contemporan pe blogul nostru, Lifestyle: http://www.cozacone.ro/lifestyle/ sau pe Facebook – https://www.facebook.com/cozacone
Citiți principiile noastre de moderare aici!