După cum JB&Bihon a anunțat încă de joi, spitalele bihorene se reorganizează treptat, ca să facă loc unui potențial număr mai mare de bihoreni care fac Covid respectiv bihoreni cu afecțiuni grave și cu Covid, plus asigurarea urgențelor.
Această reorganizare implică inclusiv externarea înainte de termen a unor bolnavi care, în termeni medicali, se numesc cazuri non-urgente, întrucât afecțiunile pe care le au nu le pun viața în pericol.
[eadvert]
Confuzii inerente
Azi, vineri, 8 octombrie a.c., mai mulți bolnavi de la secția de Neurologie – Recuperare, ce aparține de Spitalul Curteanu, ne-au sunat să reclame că sunt externați la doar două – trei zile de la spitalizare.
În unanimitate, bolnavii cu care JB&Bihon a vorbit, acceptă faptul că sunt alți oameni și mai grav bolnavi decât ei. Asta în pofida durerilor pe care spun că le au, a lipsei de mobilitate, a neputinței, dar și a singurătății fiindcă mulți sunt singuri și acasă nu e cine să îi ajute.
Viorel Cristea are 63 de ani, e din Ciutelec și ne-a sunat să ne spună că tocmai a fost anunțat că secția de Neurologie – Recuperare se închide pentru a fi tratați bolnavi de Covid, dar el abia ce a fost internat, își trage piciorul drept și nu se descurcă singur, iar acasă nu are pe nimeni să îl ajute: „Nu pot să îmi mișc piciorul drept și mâna dreaptă. Am făcut acum trei ani accident vascular cerebral, dar acum îs mai rău cu paralizia asta. Nu pot curăța un ou. Nu am copii, nu am pe nimeni acasă să mă ajute. Și ăștia închid secția. Marți (5 octombrie a.c.) m-am internat și amu îmi spun să plec din spital”.
Maria Oros, are 57 de ani, e din Oradea și e internată tot la secția de Neurologie – Recuperare de la Spitalul Curteanu. Mai vehementă și neîncrezătoare în existența infecției cu SARS-CoV-2, bolnava ne-a spus că în 2019 a făcut și ea un accident vascular cerebral iar acum nu își poate mișca complet mâna dreaptă: “Eu m-am internat miercuri (6 octombrie a.c.). Acum mi se zice că trebuie să plec. Dar eu nu pot face singură nici mâncare și nici baie. Soțul mă ajută. Știu eu că ordinele astea vin de sus”.
Managerul de la Spitalul Curteanu, Laurențiu Chiană, ne-a spus că e de înțeles faptul că oamenii își fac griji, dar concret, secția de Neurologie – Recuperare nu se va transforma în secție Covid. Dimpotrivă, acolo va fi trimisă o echipă medicală ce lucra până acum în locația de pe str. Coposu.
Cine și unde se mută
În schimb, Curteanu va fi “activ” în mai multe locații prin mutările altor secții. Astfel, Pediatria se mută la Maternitatea ce aparține de Spitalul Județean, dar urgențele Pediatrie vor merge întâi la Unitatea de Primiri Urgențe de la Spitalul Județean.
Secția de Medicină Internă împreună cu toată Pneumologia se mută la fostul spital TBC de pe str. Izvorului. Rămân pe loc, deocamdată, în clădirea de pe str. Coposu secțiile de Chirurgie oncologică, Chirurgie generală și Chirurgie ortopedică pediatrică. Sunt discuții și pentru mutarea acestor secții, poate la Spitalul Județean, după ce se va fi terminat de amenajat acolo o secție cu 30 de paturi, a spus Chiană. E posibil însă ca secțiile de Chirurgie generală și Chirurgie oncologică de la Curteanu să se mute la Spitalul Militar Avram Iancu, însă doar după ce se vor primi avizele necesare, unitatea primitoare având regim militarizat. La Spitalul Municipal Dr. Pop Mircea Marghita se intenționează mutarea compartimentului de Boli eruptive, din cadrul secției de Boli Infecțioase de la Curteanu.
Din aceste mutări s-a și început, acest weekend fiind unul foarte accelerat în pregătiri, a adăugat managerul Chiană.
Paturi Covid în secție Covid și secție ATI Covid
Numărul de paturi în secții Covid din cele 11 spitale bihorene sunt în continua dinamică, la fel și paturile ATI, managerii unităților spitalicești fiind pregătiți de extinderi.
Vineri la amiază, în Bihor erau 58 de bolnavi internați la secții ATI Covid și 61 de paturi la secții ATI Covid din Oradea doar: 15 paturi la Spitalul Județean, 22 de paturi la Spitalul Pelican și 24 de paturi la Spitalul Curteanu (fără cele 12 locuri din TIR-ul de Terapie Intensivă SMURD, parcat în curtea unității).
Tot vineri la amiază, în secțiile simple Covid din spitalele aflate la Oradea și în județ erau spre 400 de paturi, dar multe spitale sunt gata de extindere, astfel că numărul acestor paturi se poate ușor dubla. De exemplu, la Curteanu, erau 192 de paturi în secții Covid, dar extinderea se poate face până într-un total de 367 de paturi Covid, dintre care 34 paturi să fie de Terapie Intensivă.
La Spitalul de Recuperare din Băile Felix vor fi amenajate 16 paturi Covid, la Spitalul din Marghita erau 12 paturi, dar și aici se vizează extindere, la fel la Spitalul din Beiuș unde sunt 30 de paturi se poate extinde, la Salonta unde sunt 11 paturi se vizează iar extinderea. În mod similar, la spitalele de la Ștei, Aleșd, Nucet sunt aproape 20 de paturi dar se urmărește extinderea secțiilor Covid, paturi Covid (24) având inclusiv Spitalul de Maximă Siguranță de la Ștei (unde sunt spitalizați deținuți).
Trimite articolul
XDacă meri în spital trebuie să duci de acasă instictorul ?
Faceti loc covidiotilor nevaccinati !!!
Restul sa moara acasa linistiti, nu au loc in spital 🙁