Orădenii s-au obișnuit greu cu distanțarea fizică și cu purtatul măștii de protrecție corect, astfel încât să le acopere și nasul și gura dar gradul de conformare a ajuns, acum, la peste 90%.
[eadvert]
Conducerea Poliției Locale Oradea consideră că la asta a contribuit atât campania de infomare și distribuire de avertismente cât și, ulterior, aplicarea amenzilor usturătoare prevăzute de lege.
Directorul executiv al Poliției Locale, Cristian Beltechi și Cosmina Bică, polițist local superior de la compartimentul Protecția Mediului au prezentat raportul pe anul trecut. Au început cu aprecierea că „pandemia ne-a dat peste cap și efectivele și modul de a opera. Ne-am axat mult pe sănătatea oamenilor”.
De la finalul anului trecut, Poliția Locală a trecut în subordinea Poliției Naționale, primind sarcini suplimentare față de activitatea curentă precum cele referitoare la respectarea oarelor agenților din HORECA, supermarketuri și alimentație publică.
În 2020, Poliția Locală a aplicat peste 1500 de șancțiuni orădenilor pentru că nu purtau masca de protecție. Agenții au primit atribuții și în verificarea la domiciliu a celor carantinați, Beltechi spune că echipajele din subordinea sa vizitează zilnic între 60 și 70 de persoane aflate în carantină sau în izolare, confirmate fiind cu Covid19. Pentru cei care nu se conformează restricțiilor, amenzile sunt mari -între 1000 – 5000 de lei. „Am avut multe cazuri în care la domiciliul celui izolat să fie găsiți și alți contacți nedeclarați, cel puțin 10 cazuri de acest gen”, spune directorul, relatând că s-a întâmplat ca, alături de persoana indicată, să iasă la balcon mai mulți inși. Ca regulă, acestora li se aplică amenda și li se întocmește dosarul penal.
Beltechi apreciază că atât orădenii cât și bihorenii respectă limita orei 23 pentru ieșirea din locuință. În tot județul, s-au aplicat peste 100 de sancțiuni. Sunt, însă, și situații în care agenții au avut de spart chefuri private, patru sau cinci situații în care petrecerile se țineau „cu lumina stinsă” și cu depășirea limitei de persoane în spațiul închis. „De 2 săptămâni, în fiecare seară se fac controale de acest gen”, spune Beltechi.
La debutul pandiemiei, pe fondul repatrierii masive, Poliția Locală a avut atribuții și în transportul și însoțirea celor intrați în țară până la limita județului, astfel încât să împiedice staționarea necontrolată prin benzinării și localuri, ca măsură de limitare a riscului contagiunii.
„Cu mașinile speciale am transportat peste 2000 de persoane către marginile județului sau în centrele de carantină” precizează directorul. Dintre cei 65 de angajați ai Poliției Locale, 8 au trecut prin boala anului trecut, deși expunerea a fost considerabilă.
Trimite articolul
XSi cand se termina cu masca ce o sa faceti laudarosilor ? Va intoarceti la amendat babe care vand patrunjel nefiscalizat ?
Ar trebuii sa ne spuneti si cati infractori, violatori, vanzatori de droguri ati prins in aceasta perioada! Sau astia numai conteaza? Toata politia va-ti axat doar pe nepurtatul mastii neconforme?
Mai bine i-ar amenda si pe postacii care denigreaza
Măcar va fi bani pentru pensii speciale, pentru alocatii copiilor nu este…
-
banii merg la bugetul local, deci bani pentru betoane
Mai mult respect pentru autoritatile statului se cuvine. Daca nu ar fi dumnealor noi nu am respecta legile. Ei au grija de sanatatea noastra si ar trebui sa le multumin pentru ce fac pentru noi.
-
Aiai@cetatean, până acum noi nu am știut să avem grija de sănătatea noastră, noroc cu ei. O gândire mediocră.