Informația a fost transmisă vineri de Prefectura Bihor, dar face parte din măsurile cu caracter excepțional date prin Ordinul Comandantului Acțiunii – Secretar de Stat, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență, dr. Raed Arafat, nr. 74527/23.03.2020 privind instituirea unor măsuri necesare pentru limitarea răspândirii infecției cu virusul SARS-CoV-2 la nivelul unităților sanitare publice și private.
Interdicția a fost pusă vineri, 27 martie și arată că “pe toată perioada stării de urgență, personalul medical și nemedical din instituțiile sanitare publice își va desfășura activitatea numai în unitatea sanitară în care este angajat cu funcția de bază. Măsura a fost dispusă în contextul evoluției situației epidemiologice actuale, pentru a crește gradul de prevenire a răspândirii infecțiilor la nivelul unităților sanitare și pentru a proteja atât pacienții, cât și cadrele medicale și nemedicale din județul Bihor”. Altfel spus, nici medicii, nici asistentele sau infirmierele nu mai au voie să mai lucreze, temporar și la cabinete private, iar nerespectarea acestei interdicții, transmite Prefectura, “poate duce la aplicarea de sancțiuni legale, de la rezilierea contractelor cu Casa de Asigurări și până la întocmirea de dosar penal pentru infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor”.
Alte măsuri, deja anunțate
Tot vineri, prefectul de Bihor, Dumitru Țiplea, a transmis și alte măsuri stricte, vizând organizarea în sistemul medical, organizare despre care însă JB&Bihon a anunțat deja că face referire la împărțirea muncii pe ture și gărzi, lucrul doar în ambulatoriu, nu și la spital într-o zi. Micile excepții ar putea fi acceptate doar de către dr. Gheorghe Carp, coordonatorul unităților sanitare de stat integrate din Bihor:
“Orice derogare de la prevederile prezentului ordin se face doar cu aprobarea dr. Carp Gheorghe, împuternicit să asigure coordonarea integrată a tuturor unităților sanitare din sistemul public din județul Bihor”.
Amintim astfel măsurile luate și deja aplicate:
– reorganizarea programului și a permanenței personalului sanitar, prin introducerea activității medicale în regim de ture și gărzi, atât în unitățile spitalicești publice, cât și în cele private;
– stabilirea unui program de activitate, cu respectarea timpului de odihnă necesar pentru personalul medical, astfel încât să se asigure rotirea acestuia;
– realizarea serviciului de gardă numai cu medici titulari;
– suspendarea contractelor individuale de muncă pentru efectuarea de gărzi cu cadrele medicale din afara spitalului;
– acoperirea necesarului de personal în situații speciale prin detașarea / delegarea de cadre medicale și nemedicale între unitățile sanitare.
Trimite articolul
Xmasura interzicerii medicilor de a lucra si la stat si la privat este f. buna ea ar trebui aplicata tot timpul si dupa trecerea pandemiei, ei trebuie sa aleaga ori lucreaza la stat ori la privat dar nu in doua locuri, nu-i mai satura d-zeu de bani, asta ii intereseaza pe ei banii, pliculetul nu tratarea eficienta a bolnavilor.
-
trist dar foarte adevarat 🙁