Veşti bune pentru angajatori. De la 1 octombrie 2014 vor plăti contribuţii de asigurări sociale mai mici cu 5%. Scăderea contribuţiilor de asigurări sociale sunt reglementate prin Legea nr. 123/2014 pentru modificarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cât şi cele ale art.31 alin.(3) şi art.40 alin.(1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare. Informaţii despre noile contribuţii ne-au fost ofeite de Leontin Ţîrle, directorul executiv al Casei Judeţene de Pensii (CJP) Bihor.
Contribuţii
Astfel, începând cu data de 01.10.2014, noile cote de contribuţii de asigurări sociale scad cu 5%. Concret, pentru condiţii normale de muncă scăderea contribuţiei este de la 31,3% la 26,3%, din care 10,5% pentru contribuţia individuală şi 15,8% pentru contribuţia datorată de angajator. Pentru condiţii deosebite de muncă se va plăti o contribuţie de 31,3% (faţă de 36,3% anterior), din care 10,5% pentru contribuţia individuală şi 20,8% pentru contribuţia datorată de angajator. Contribuţia pentru condiţii speciale de muncă va scădea de la 41,3% la 36,3%, din care 10,5% pentru contribuţia individuală şi 25,8% pentru contribuţia datorată de angajator.
„În conformitate cu prevederile legale prezentate anterior, cota contribuţiei de asigurări sociale utilizată la calculul şi plata contribuţiei datorate bugetului asigurărilor sociale de stat de către asiguraţii care au încheiat contract de asigurare socială prevăzuţi la art.6 alin (2) din lege se modifică începand cu data de 01.10.2014 şi va fi de 26,3%, care se aplică asupra venitului asigurat, care constituie baza de calcul, începand cu luna octombrie 2014”, a precizat Leontin Ţîrle.
Ce spun angajatorii?
Angajatorii apreciază această reducere a cotei de contribuţii de asigurări sociale, dar le este frică să nu vină la pachet cu taxe noi. „Este o gură de oxigen pentru angajatori. Îl ajută un pic, dacă nu este completată cu alte taxe”, este de părere Constantin Badea, directorul executiv al Camerei de Comerţ şi Industrie (CCI) Bihor. Acesta este de părere că meniul reducerii taxelor ar trebui completat cu reducerea altor taxe: taxa pe stâlp, acciza la carburanţi şi chiar reducerea TVA.
Radu Silaghi, directorul executiv al Asociaţiei Firmelor Bihorene (AFB) spune că prin reducerea CAS bugetul companiilor va fi degrevat de nişte sume. „Trebuie văzut în ce fel reducerea CAS se va transfera în efectele miraculoase din economie. De această măsură vor profita în primul rând marile companii, multinaţionalele, şi mai puţin IMM-urile. Mi-e frică de noi impozite şi taxe, care ar putea veni odată cu reducerea CAS”, a declarat Radu Silaghi. Directorul AFB crede că benefică pentru firme ar fi şi o reducere a birocraţiei, în mod real, nu doar pe hârtie.
Ioan Lucian, noul preşedinte al Uniunii Naţionale a Patronatului Român (UNPR), are o viziune proprie despre aceste taxe. „Eu cred că, în primul rând, ar trebui să se reducă numărul taxelor. Apoi le vom lua pe categorii. Reducerea CAS este deja un fapt împlinit, dar ar fi trebuit o consultare mai bună cu patronatele”, susţine Ioan Lucian.
Preşedintele UNPR vrea să implementeze „modelul Bihor”, de colaborare şi consultare cu autorităţile locale la nivel naţional.
Citiți principiile noastre de moderare aici!