Aproape de prânz, pompierii de la Tinca şi voluntarii de la Căpâlna au fost chemaţi să stingă incendiul izbucnit la locuinţa cu pricina, din Rohani. Flăcările au ars 60 mp acoperiş din lemn cu învelitoare de plăci bituminoase, mobila din camera de zi şi un corp de mobilă din bucătărie.
Pompierii atenţionează că astfel de evenimente se pot evita dacă se iau în serios sfaturile privitoare la folosirea coşurilor şi a burlanelor pentru evacuarea fumului. Acestea trebuie obligatoriu verificate, curăţate, şi reparate doar de persoane specializate şi autorizate.
Coşurile de fum, spun pompierii, se prelungesc deasupra acoperişului cu 0,5 – 0,8 m. De asemenea, în podul casei, coşul de fum va fi obligatoriu tencuit pentru a nu prezenta fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lui sunt materiale combustibile, transmite lt. Camelia Roşca, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţiid e Urgenţă Bihor. De aceea, coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 cm, iar în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile.
Nu trebuie încastrate, în coşuri şi burlane, elemente combustibile ale acoperişului sau planşeului, iar la trecerea prin acoperiş se lasă o distanţă de cel puţin 10 cm între faţa exterioară a zidăriei coşului şi elementele combustibile ale acoperişului, a mai transmis aceeaşi sursă.
JB-O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!