În cursul serii de marţi, în jurul orei 19:15, pompierii militari din cadrul Detaşamentului 1 Oradea au acţionat pentru stingerea unui incendiu izbucnit la o locuinţă din localitatea Săcădat, cel mai probabil din cauza coşului de fum necurăţat de funingine. Forţele de intervenţie au localizat şi lichidat cu operativitate incendiul ce se manifesta la coşul de fum al casei, reuşind să împiedice producerea de pagube materiale. Din datele statistice, în perioada sezonului rece, cele mai multe incendii se înregistrează din cauza coşurilor de evacuare a fumului amplasate necorespunzător, defecte sau necurăţate şi ca urmare a exploatării intense şi uneori necorespunzătoare, a sistemelor de încălzire. Pentru înlăturarea pericolului de incendiu în lunile reci ale anului, pompierii recomandă: verificarea sobelor, canalelor şi coşurilor de evacuare a fumului, pentru ca acestea să nu prezinte fisuri care să permită scânteilor să incendieze materialele combustibile din apropiere, tencuirea şi văruirea părţii din pod a coşului de fum, în scopul sesizării fisurilor, deoarece căldura sau scânteile care ies prin fisurile unui coş de fum deteriorat constituie surse de aprindere, uşiţele prin care se curăţă de funingine coşurile şi sobele trebuie închise sau astupate ermetic după terminarea operaţiunii de curăţare, orice defecţiune putând conduce la pătrunderea scânteilor sau particulelor aprinse în spaţiile din jur, coşurile de fum din cărămidă tencuită vor fi izolate faţă de elementele combustibile ale planşeelor, prin îngroşarea zidăriei coşurilor, iar în spaţiul dintre coş şi planşeu se va introduce un strat termoizolant, în faţa uşiţei de alimentare a sobei, pardoseala combustibilă se protejează cu tablă metalică având dimensiunile de 0,70 x 0,50 m, sobele de metal se vor amplasa la distanţă de minim un metru faţă de pereţii din lemn sau alte materiale ce se pot aprinde uşor şi nu se vor aşeza direct pe pardoseala combustibilă, cenuşa se va evacua periodic într-un loc amenajat în acest scop, după ce se vor stinge resturile de jar. Nu este permis a se aprinde focul cu benzină sau alte lichide inflamabile, ori să se ardă lemne lungi, care nu permit închiderea uşii. De asemenea se interzice: depozitarea materialelor combustibile deasupra sobelor, uscarea hainelor sau a altor materiale combustibile pe sobe ori în imediata apropiere a acestora, folosirea sobelor cu uşi defecte sau lăsarea sobelor în funcţiune fără supraveghere ori în grija copiilor.
Coşul de fum a provocat un incendiu
Pompierii recomandă mare atenţie la coşurile de fum şi mijloacele de încălzire, ele pot provoca evenimente nedorite.
Trimite articolul
Xpowered by Surfing Waves
România
Sebastian Lupu, actor al „Teatrului Regina Maria” din Oradea și personalitate populară pe TikTok, a impresionat la emisiunea „Chefi la cuțite”.
BIHON Ştirile judeţului Bihor
Anunțul a fost făcut de către reprezentanții Serviciului de Ambulanță Vincențian pentru Copii printr-o postare pe rețelele de socializare.
BIHON Ştirile judeţului Bihor
Călin Georgescu, candidat la alegerile prezidențiale, a înregistrat o creștere semnificativă în sondaje și pe rețelele sociale, în special pe TikTok, datorită unei strategii de promovare intensă.
România
Nicolae Ciucă și-a anunțat demisia luni după-amiază de la șefia Partidului Național Liberal (PNL), după rezultatul obținut în primul tur al alegerilor prezidențiale. Politicianul s-a clasat pe locul cinci, unde a primit 8,79% din voturi, potrivit hotnews.ro
România
După o seară și o noapte care au generat la un adevărat cataclism în societatea românească, centralizarea rezultatelor alegerilor primului tur al alegerilor prezidențiale a lămurit care vor fi cei doi candidați care intră în turul doi.
BIHON Ştirile judeţului Bihor
Cele două propun un exerciţiu de creaţie şi o discuţie pe tema diferențelor și similarităților dintre muzică și poezie.
Citiți principiile noastre de moderare aici!