Circa 40 de persoane au participat la seminarul „Finanţări nerambursabile pentru IMM-uri – perspective 2018”, care a avut loc marţi, 7 noiembrie 2017, în Cetetea Oradea. Seminarul este primul dintr-o serie de evenimente – „Informaţia în primul rând” – organizate de Asociaţia Firmelor Bihorene (AFB) în parteneriat cu Jurnal bihorean.
Speacherul seminarului a fost Liviu Sav, vicepreşedinte AFB, specialist în finanţări pentru IMM-uri. Au fost prezenţi antreprenori, viitori antreprenori, persoane care doresc să dezvolte o afaceri prin finanţări nerambursabile şi reprezentanţi bancari.
De asemenea, evenimentul a putut fi urmărit pe pagina de facebook a AFB, transmisia fiind asigurată de Net Promo – televiziunea ta. Până la ora închiderii seminarului, acesta a fost urmărit de peste 200 de persoane.
Costuri şi riscuri
Seminarul a început cu o trecere în revistă a programelor de finanţări din 2017. „S-a împământenit percepţia că finanţările nerambursabile sunt bani gratis. În general, lucrurile nu stau chiar aşa. Accesarea finanţărilor nerambursabile implică diverse costuri şi riscuri”, a subliniat Liviu Sav, în prezentarea sa.
La categoria costuri au fost punctate: timpul antreprenorului, angajaţii care se ocupă de proiect, specialiştii, costurile de finanţare, diversele taxe şi costuri ale avizelor.
De asemenea, apar şi multe greşeli legate de înţelegerea cheltuielilor eligibile, de domeniile de activitate, etc. „Sunt multe exemple în care capacitatea de producţie viitoare este mai mare decât piaţa pe care-şi desfăşoară respectivul aplicant activitatea. De multe ori nu există nişte cifre în spatele respectivelor proiecte”, a explicat specialistul.
„La cum arată lucrurrile în momentul de faţă nimeni nu poate să vă ofere garanţii de 100% de aprobarea şi implementarea proiectelor. De ce? Există o concurenţă acerbă pentru finanţările anunţate. De asemenea, există un echilibru foarte fragil între ceea ce vă doriţi şi ceea ce se poate. Foarte rar am întâlnit situaţii de finanţări nerambursabile care să se potrivească ca o mănuşă. În general, modul în care sunt construite aceste finanţări nerambursabile prezintă nişte artificii care limitează foarte mult accesul unora dintre firmele cu vechime la rambursări nerambursabile”, a concluzionat Liviu Sav la finalul prezentării sale.
Discuţii interactive
Întrebările celor din sală au fost variate. Un antreprenor a achiziţionat o afacere la cheie şi a fost interesat ce program i s-ar potrivi pentru finanţarea unui hub – cafe. Altul a vrut să afle dacă poate primi finanţare nerambursabilă pentru deschiderea unei pensiuni şi care ar fi programul cel mai potrivit.
Mihai Pop, administrator Partizan Security, a fost interesat de o finanţare pentru achiziţionarea unei maşini de securitate. Cătălin Rus a solicitat informaţii despre un program de finanţare pentru producţia de soft-uri.
Expertul în finanţări a încercat să răspundă la toate solicitările. „La foarte multe dintre întrebările dumneavoastră răspunsul este «Da». Principial se poate finanţa. Însă dacă stăm să analizăm partea de punctaj, experienţa care o avem din anii trecuţi şi din acest an aţi putea face un dosar doar de dragul de a-l face. Noi încercîm să identificăm, împreună cu dumneavoastră riscurile”, a precizat Liviu Sav.
De tirul întrebărilor nu au scăpat nici reprezentanţii băncilor. Radu Silaghi, directorul executiv al AFB, i-a întrebat pe aceştia cât de mare este apetitul băncilor faţă de clienţii care doresc să acceseze fonduri, cât de deschişi sunt faţă de aceştia? Răspunsul a venit din partea lui Sorin Staniş, şeful Leumi Bank Oradea.
„Banca este dispusă la finanţări. Chiar ne dorim clienţi care să aibă proiecte aprobate. Facem o primă analiză şi încercăm să găsim soliţia cea mai bună pentru fiecare”, a explicat bancherul.
La finalul evenimentului, participanţii au câştigat, în cadrul tombolei organizate, unul dintre premiile oferite de parteneri, şi anume: voucher pentru depunerea unui proiect pe programe cu finanţare nerambursabilă guvernamentală oferit de FondAcces, în valoare de 2.500 lei; voucher pentru 25 de rapoarte Expert Credit Report, oferit de CREDITINFO, în valoare de 1.000 lei; set profesional pentru dotare grup sanitar, oferit de Total Clean, în valoare de 500 de lei şi vouchere de 50 de lei oferite celor mai activi participanţi, de către Taco Fresh.
Citiți principiile noastre de moderare aici!