Pentru 47 de blocuri sunt înregistrate la Primărie documentaţii pentru reabilitarea termică, în contul unor proiecte cu finanţare internaţională.
În şedinţele de Consiliu Local din luna trecută, aleşii au avut de votat ajustarea în sus a costurilor estimate ale lucrărilor, în funcţie de creşterea salariilor din sectorul construcţii.
„După ce s-au depus proiectele anul trecut, a durat destul de mult timp partea de evaluare a documentațiilor, și de-abia acum autoritățile de reglementare ne-au comunicat că aceste proiecte au fost câștigate. Așa cum se știe, au existat vizite în teren, însă anul trecut, în luna decembrie, Guvernul a modificat mecanismele de salarizare în sectorul de construcții. Prin urmare, suntem obligați să revizuim toate contractele, deoarece datele vechi de proiectare nu mai corespund astăzi, lucru care presupune refacerea tuturor acestor indicatori. Acesta este un prim pachet de hotărâri care refac acești indicatori. Urmează ca pentru blocurile pentru care s-au aprobat indicatorii să semnăm în perioada imediat următoare contractele de finanțare, după care vom demara procedurile de licitație”, transmite, printr-un comunicat de presă, primarul Ilie Bolojan.
Deja a avut loc o întâlnire cu reprezentanții asociațiilor de proprietari pentru a fi informați cu privire la noile date. Astfel, pe măsură ce se aduc la zi și celelalte contracte, respectiv după ce se va discuta și cu celelalte asociații de proprietari, vor fi actualizaţi indicatorii tehnico-economici şi pentru restul blocurilor de locuințe cuprinse în programul de reabilitare termică.
În două şedinţe
În cadrul ședinței Consiliului Local din 17 aprilie s-au actualizat costurile pentru 20 de blocuri, din cele 47 pentru care au fost depuse documentații. Acestea sunt situate pe străzile Bumbacului, Morii, B-dul Magheru, Parcul Traian, Salcâmilor, Lăpușului, Meșteșugarilor, Cazaban, Oneștilor.
Ulterior, în şedinţa extraordinară a deliberativului local de la finalul lunii, au mai fost actualizate cifrele şi pentru ale blocuri, situate pe străzile Constantin Brâncoveanu sau Piaţa Bucureşti.
Proiectele pentru eficientizarea termică a blocurilor sunt depuse spre finanţare în cadrul Programului Operaţional Regional 2014 – 2020, Axa prioritară „Sprijinirea tranziţiei către o economie cu emisii scăzute de carbon”.
„Toate sunt în evaluare, în diverse etape. Banii vor veni; motivul pentru care s-a prelungit etapa aceasta e că a pornit târziu evaluarea proiectelor depuse. Deocamdată nu avem asociaţii care să se retragă din programul de reabilitare termică din cauza creşterii costurilor. Sunt unii care încă procesează informaţiile, dar marea majoritate au înţeles situaţia. Acolo unde e cazul mai mergem să explicăm, dacă sunt nelămuriri”, spune Marius Moş, şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei.
Conform acestuia, Primăria va porni procedura de achiziţie pentru execuţie în paralel cu semnarea contractelor de finanţare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!