Costul estimat al proiectului de introducere a apei geotermale în cartierul Nufărul a săltat cu aproximativ 13 milioane de lei, în urma revizuirii.
[eadvert]
După două tentative ratate de atribuire a proiectului la costul inițial, Primăria a actualizat estimarea de cost și a trecut-o, ieri, prin plenul Consiliul Local.
La finalul anului trecut a fost semnat contractul de finanțare pentru acest proiect, în valoare de 86,7 milioane de lei.
Conform normativelor în vigoare, după semnarea contractului de finanțare, având în vedere faptul că studiul de fezabilitate a fost realizat înainte de 2018, Primăria avea dreptul să reactualizeze indicatorii tehnico-economici la faza studiului de fezabilitate.
„Cum acest studiu de fezabilitate a fost realizat în 2017, precum și datorită faptului că la cele două licitații nu s-a prezentat nimeni, am actualizat acei indicatori, iar dacă inițial contractul total era de 86,7 milioane de lei, în urma actualizării suma pe care o aprobăm astăzi este de 99,4 milioane de lei. Din această sumă, 60 milioane de lei (adică 85%) vin din fonduri europene, 9,3 milioane de lei vin de la bugetul de stat, iar 29,2 milioane de lei vin de la contribuția proprie a municipiului Oradea. În urma reactualizării proiectului, au crescut procentual cotele fiecărei finanțări, atât de la Uniunea Europeană, cât și cota proprie a municipiului Oradea. Sper că în cel mai scurt timp, după aprobarea indicatorilor tehnico-economici, acest studiu de fezabilitate să fie scos la licitație pentru proiectare și execuție și undeva în toamna acestui an, să ne și apucăm de acest proiect”, a declarat primarul Florin Birta în conferință de presă anterioară ședinței de Consiliu Local.
Sunt afectați direct de această investiție aproximativ 13.625 de orădeni din Nufărul 1, respectiv 6.217 apartamente, instituții publice și agenți economici care au spații comerciale la parterul blocurilor din cartier.
În contul proiectului se vor realiza rețelele de transport pentru agent termic și apa geotermală, o stație termică geotermală, un foraj nou de producție în zona străzii Meiului (în spatele Bisericii Ortodoxe), respectiv se vor monta 277 de minipuncte termice la consumatori.
Durata estimată a lucrărilor este de 24 de luni, din care 4 luni reprezintă proiectarea.
Se speră că proiectul ar putea fi implementat până la finalul anului 2023.
Trimite articolul
XSigur noi cei din Nufarul dupa finalizare vom plati mai mult. de ex acum poate platim 2 gigacalorii pe luna, si ne vom trezi ca vor spune ca am consumat 3 gigacalorii. Absolut nimic nu a spus primarul cand a fost sa vb cu noi daca costul va scadea, nimic. Sigur va fi o mare teapa trasa iar oradenilor din Nufaru.
Mi-a placut declaratia lui Bolo odata la TV era intrabta ca daca se va creste cantitatea de geotermal in oras si va fi aproape in tot orasul geotermal daca va scadea pretul pt oradeni, raspunsul a fost ca NU, nici vorba ca pe banii din profit se pot face alte lucruri in oras.
Am copilarit in Nufaru inainte de 89, nu mai stiu exact in care ani dar o buna perioada de timp aveam apa termala in calorifere si chiar la robinete. Din cate tin minte iarna presiunea nu ajungea, nu era atata apa termala si nu era destuld de calda. In plus cada de la baie arata dezastruos, maroniu ruginos iar tevile erau distruse.
Cu siguranta preturile nu vor scadea, investitia scumpita inca inainte de realizare trebuie amortizata si ghici de unde?!
Mare tam tam, apoi ne trezim ca tot CET-u ne incalzeste cu gaz.
Cu adevarat eficient ar fi daca blocurile unde nu ar ajunge caldura de la CET sa foloseasca mai bine o centrala proprie pe gaz undeva la subsol. In Germania acest lucru functioneaza foarte bine, iar pierderile sunt nesemnificative.
-
Nu se mai introduce direct. Se foloseste schimbator de caldura
plm mai intelege, au redus pierderile cu 40%, costul de productie cam tot cu atat ca se produce si curent electric, deci trebuia sa scada pretul si uite ca in ultimii ani a urcat cu aprox 50 %, da s-a eliminat subventia dar aia e maxim 50%, dar oricum calculezi nu avea voie sa se scumpeasca.. Ca pierderile plus costul au scazut mai mult decat era subventia.
pretul este unul f.mare nejustificat , daca nu s-au prezentat firme la licitatie nu inseamna ca nu le-a convenit pretul ci faptul ca nu prea exista firme potente in domeniu, trebuia marita aria.
-
PNL da cel mai ieftin.